A joghurton is spórolnak a spanyolok

Vágólapra másolva!
Kevesebb Danone-termékeket vesznek a válságba sodródó Spanyolországban, ezért a cég jelezte, hogy a tervezettnél alacsonyabb lehet a profitja.
Vágólapra másolva!

A francia Danone tejipari óriás bejelentette, hogy a dél-európai és különösen a spanyol piacon várható eladásai miatt arra számít, hogy csökkenni fog az idei profitja. A visszaeső nyereséget a növekvő alapanyagárak is indokolták. A bejelentés után a cég árfolyamai visszaestek - számolt be a Wall Street Journal üzleti napilap.

A piaci hanyatlás gyorsan és sokkal nagyobb mértékben következett be, mint arra a cégnél számítottak - derül ki a cikkből. "Azért döntöttünk a bejelentés mellett, mert úgy gondoljuk, hogy a menedzsment hitelessége és őszintesége azt diktálja, hogy akkor is nyilvánosság elé álljunk, amikor rossz hírünk van" - jelentette ki Pierre-Andre Terisse, a cég pénzügyi igazgatója.

A spanyol gondok azért nem okoznak túlzottan nagy sebet a francia óriásnak. Bevételei - a fejlődő piacokon és az Egyesült Államokban várható eredmények miatt - így is 5-7 százalékkal nőhetnek. A cég 2011-ben közel 5500 milliárd forintos (19 milliárd eurós) bevételt ért el.

Spanyolországban minden negyedik aktív korú ember munkanélküli, és rég volt ilyen alacsony szinten a fogyasztói vásárlási hajlandóság, a gazdaságra 1,8 százalékos csökkenés vár idén, így nem csoda, hogy a Danone tejtermékeit sem veszik.