Már a németek sem bíznak a gazdaság erejében

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb nyomás nehezedik Spanyolországra a pénzpiacokon, a keddi állampapír-aukción már rövid lejáratra is veszedelmesen magasra emelkedtek a hozamok. Eközben a német gazdaság hangulatindexe egy hónap alatt hatalmasat zuhant.
Vágólapra másolva!

A kedden felkínált hárommilliárd eurónyi spanyol állampapírt mind megvették ugyan a befektetők, de 12 havi és 18 havi futamidőre a hozam 5,074, illetve 5,107 százalékra emelkedett. Májusban még 2,9, illetve 3,3 százalék volt az átlagos hozamszint. Szakértők szerint ilyen lejáratra, ilyen hozammal hosszabb távon fenntarthatatlan a finanszírozás.

Spanyol lapok kedden azt jelentették, hogy a spanyol bankrendszer átvilágításával megbízott két cég, az Oliver Wyman és a Roland Berger arra jutott: a bankoknak közel 150 milliárd euró tőkeinjekcióra van szükségük, tehát jóval többre annál a 100 milliárdnál, amennyi uniós alapokból várhatóan rendelkezésre fog állni. A két cég várhatóan ezen a héten ismerteti a vizsgálata eredményét.

Az euróövezet válsága rányomja a bélyegét a térség legnagyobb gazdaságára is: a német ZEW intézet gazdasági hangulatindexe júniusban negatív tartományba zuhant. A visszaesés mértéke - a májusi 10,8 pontról mínusz 16,9-re - 14 éve a legnagyobb.

A német gazdaság egyre jobban megérzi az Európa-szerte bevezetett takarékossági intézkedések hatását, amint külföldön csökken a kereslet a német termékek iránt. Az Európai Bizottság a 17 tagú eurózónában 0,3 százalékos gazdasági visszaesést vár az idei évre. A német Bundesbank ugyanakkor a német gazdaság 1 százalékos növekedésével számol - írták kommentárjukban a Quaestor elemzői.