A telekadó miatt növelnék a reptéri illetéket

Vágólapra másolva!
A Budapest Airport szabadulna a 2,25 milliárd forintos telekadótól, de egyelőre sikertelenül tárgyalnak a minisztériummal. A Világgazdaságnak a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy ezt a gyomrost nem tudják egyedül elviselni, ezért biztos, hogy a repülőtéri illetékek, díjak növekedni fognak, ami végső soron a repülőjegyárak növekedéséhez vezet.
Vágólapra másolva!

A Budapest Airport szabadulna a telekadótól, e miatt és a forgalom csökkenése okán díjemelésről tárgyal a légitársaságokkal - írja keddi számában a Világgazdaság.

A Malév leállása miatt az idén 8 millió utasra számít a Budapest Airport a tavalyi 8,7 millió után, a gépmozgásban pedig 25 százalékos csökkenést becsülnek. Így a tavalyi 8 milliárd forintos, adózás előtti veszteség az idén sem csökken - mondta a lapnak Jost Lammers, a Budapest Airport holland vezérigazgatója.

Jost Lammers elmondása szerint egyelőre sikertelenül tárgyalnak a minisztériummal és befolyásos politikusokkal a - tavalyi háromszorosára emelt, 2,25 milliárd forintot elérő - telekadó csökkentéséről vagy a teljes mentességről.

A Malév-csőd miatt hozott intézkedéseken túl már nem tudnak tovább karcsúsodni, ezt a "gyomrost" nem tudják egyedül elviselni - mondta a vezérigazgató. Ezért biztos, hogy a repülőtéri illetékek, díjak növekedni fognak, ez pedig végső soron a repülőjegyárak növekedéséhez vezet - tette hozzá.

Jost Lammers szerint a magyar államnak pont az ellenkezőjét kellene tennie annak, mint amit eddig tett. "Megdöbbentő például, hogy négy hónapja nem osztották ki a Malév korlátozott repülési jogait fontos célpontokra. Ez azt mutatja, hogy mennyire nem fontos a repülés az állam számára. Ha lett volna rá szándék, a Malév csődje után egy új légitársaság nagyon rövid idő, akár néhány nap alatt elindítható lett volna, mint ahogy azt tették Svájcban, Belgiumban vagy Olaszországban" - mondta a Világgazdaságnak.