Magyarország lekötötte a svájciak milliárdjait

Vágólapra másolva!
Magyarország lekötötte a svájci államtól fejlesztésre kapott 31,2 milliárd forintot, amelyből 2017-ig kell befejezni a támogatott negyven beruházást. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jövőben is lesz-e hasonló támogatás.
Vágólapra másolva!

Magyarország határidőre lekötötte az úgynevezett Svájci Alapban rendelkezésre álló 130 millió svájci frank - 31,2 milliárd forint - keretösszeget - közölte Liliana de Sá Kirchknopf, az alap illetékese a szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Svájc az Európai Unióval kötött megállapodása alapján támogatta a 2004-ben csatlakozott új tagállamokat, a keretből Magyarország a harmadik legnagyobb résszel rendelkezik Lengyelország és Románia után. Liliana de Sá Kirchknopf elmondta: a 130 millió svájci frankos keretből mintegy 40 projekt támogatásáról született döntés a 2012 júniusi határidőig, amelyeket 2017-ig kell megvalósítani.

A keretet nyilvános pályázatokon kötötték le, 2008-2011 között 10 nyilvános felhívás jelent meg, amelyre mintegy 100 pályázat érkezett, ezekből került ki a mintegy 40 győztes. Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) főosztályvezetője elmondta: a program keretében négy - a biztonság, stabilitás és reformok; a környezet és infrastruktúra; a magánszektor ösztönzése; a humánerőforrás- és szociális fejlesztés - területet támogatták. Christian Mühlethaler, Svájc budapesti nagykövete rámutatott arra, hogy a svájci állampolgárok népszavazáson azért döntöttek a támogatás mellett, mert ezt egyben befektetésként értékelték a fenntartható fejlődésbe a szociális felzárkóztatás segítése mellett.

Simó Balázs kérdésre közölte: elsősorban a felzárkózó, hátrányos helyzetben lévő területeken - köztük Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön - használják fel a források jelentős részét. Arra a kérdésre, hogy lesz-e folytatása a programnak, a nagykövet elmondta: ez egyelőre nincs napirenden, de ha majd dönteni kell a kérdésben, akkor ezt megteszik.