Mikor jó eurót váltani a nyaraláshoz?

Vágólapra másolva!
Nagy változásokat valószínűsítenek az elemzők a következő hetekre a forint árfolyamában, így érdemes résen lenni annak, aki a nyaraláshoz váltani készül. Erősebb forint már csak akkor valószínű, ha az IMF vagy az EKB pozitívan reagál a benyújtott jegybanktörvényre.
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy ingadozásokat várnak a forint-euró árfolyamtól az [origo] által megkérdezett elemzők a következő egy-két hétre, így nincs könnyű dolga annak, aki pontosan ki szeretné számítani, hogy mikor jut a legolcsóbban euróhoz a nyári nyaralásához. A következő hetek folyamatait és piaci reakcióit nagyon nehéz előre belőni, így lehetnek ugyan olyan napok, amikor egy-egy pozitív hírre hirtelen meglódul az árfolyam, de az, hogy ez mikor, milyen mértékben és főleg meddig erősíti a forintot, azt senki nem látja előre.

Németh Dávid, az ING vezető elemzője 285-300 forintos sávra számít, és inkább gyengülést valószínűsít a következő hetekben. A piac ugyanis szerinte már reagált az elmúlt napok pozitív fejleményeire, például a görög kormányalakításra vagy a magyar specifikus hírekre (például az új jegybanktörvényre), és beárazta már az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) várható döntését a Magyarországot érintő eljárásokról is.

Így kevés a muníció ahhoz, hogy további erősödés jöjjön, de ha például érkezne egy határozottan pozitív értékelés az EU és az IMF részéről a jegybanktörvényről vagy a hiteltárgyalások megkezdéséről, akkor Németh Dávid szerint az akár 283-ig is eltolhatná az euró árfolyamát.

Még szélesebb sávot prognosztizál Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője, aki szerint 280 és 310 forint között mozoghat az euró, de egy-két héten belül inkább még erősödhet, és egy-egy kedvező momentumra akár 275-ig is leszúrhat az árfolyam. Véleménye szerint azonban ettől nem érdemes függővé tenni a nyári nyaraláshoz szükséges euróvásárlást, hiszen néhány forintos árfolyamkülönbség egy átlagos turistára jellemző tételnél nem sokat nyom a latban. "Meg kell venni rögtön, amint az ember eldöntötte, hogy hova és nagyjából mennyi pénzért utazik, és utána nem kell vizslatni az árfolyamot, nyugodtan lehet aludni" - jegyezte meg Kuti Ákos.

A 280 és 290 forint között tartózkodó mostani árfolyam egyébként azok számára sem tűnik rossz időzítésnek, akiket megnyugtat, ha pár forintot nyernek, legalábbis a Raiffeisen elemzői is ennél jóval gyengébb, 310-es eurókurzust jeleztek előre legfrissebb prognózisukban idén szeptemberre. Decemberre és jövő márciusra 305-ös árfolyammal számolnak, vagyis tartósan gyenge forintra, de ennek a nyaralás szempontjából már kisebb a jelentősége.

Az azonban fontos - és ezt nem árt minden külföldi utazás előtt tudatosítani -, hogy bankkártyával külföldi ATM-ben eurót felvenni kényelmes, de drága mulatság, ennél sokkal kifizetődőbb a jutalékmentes kártyás vásárlás. Alapvetően tehát két dolgot tehet az utazó: vagy előre megvásárolja a szükséges valutát, és készpénzből költ, vagy aktívan használja a kártyáját, de csak a boltokban, hotelben, étteremben, és nem a bankautomatáknál. Az utóbbi esetben azonban kiteszi magát a napi árfolyam-ingadozásnak, míg ha egyszerre vált, akkor egy fix árfolyamon válthat.