Konditermekre csaptak le az adóellenőrök

Vágólapra másolva!
Tömegesen szabálytalankodtak az adóhatóság által vizsgált szépségipari vállalkozások, pedig számíthattak is a revizorok rohamára. 
Vágólapra másolva!

Minden második cégnél hiányosságot állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-magyarországi szervezete májusi ellenőrzés-sorozatában - közölte a szervezet péntek reggel.

A tapasztalatok és a kiszabott több mint 15 milliós bírság alapján a NAV-nak úgy tűnik: hiába figyelmeztettek őket előre a várható vizsgálatokra, a szépségipari vállalkozásokat felkészületlenül érte a revizorok felbukkanása.

Az ellenőrzés-sorozatban a revizorok fitnesz-wellness szolgáltatásokat vettek igénybe, sportcentrumba, ismert kozmetikai, fodrászati, valamint kéz- és lábápolással foglalkozó szalonokba látogattak el, de ellenőrzést folytattak például egy dermatológiai bőrkezelő szalonban is.

Feketemunka, elmaradt számla

A szépségiparosok körében az átlaghoz képest magasabb volt a mulasztási arány. A 360 ellenőrzés csaknem fele tárt fel valamilyen hibát, hiányosságot, de a kialakult és rendszeresen visszatérő vendégkörrel rendelkező szalonoknál még ennél is több a mulasztás, a bevételek eltitkolása és az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatása. Az egyik budapesti konditerem ellenőrzése során kiderült például, hogy a vállalkozó a havi bevételeinek felét tagadja le rendszeresen, az eladott bérletek ellenértékéről nem adott nyugtát.

Az adóellenőrök igénybe vették egy internetes oldal "fizikai közérzetjavító" szolgáltatást hirdető kuponakcióját is. Bizonylatot azonban sem a szolgáltatás megrendelésekor, sem annak igénybevételekor nem kaptak. A NAV egyúttal jelezte, hogy az érintett vállalkozások bevallásait utólagosan ellenőrzi, és szükség esetén büntetőfeljelentést tesz.