Merkelék összeraktak egy élénkítő csomagot a meccs előtt

Vágólapra másolva!
Egy 130 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagról megegyezett, az eurókötvények kérdésében azonban megint nem jutott dűlőre pénteki tárgyalásán az eurózóna négy legnagyobb államának vezetője.
Vágólapra másolva!

Mindössze egy óra negyven perces megbeszélést tartott Rómában Angela Merkel német kancellár, Mario Monti olasz miniszterelnök, Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Francois Hollande francia miniszterelnök, Merkel ugyanis sietett a Gdanskban rendezett Németország-Görögország Eb-negyeddöntőre.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón a négy politikus bejelentette, hogy 130 milliárd euró értékű gazdaságélénkítő csomagról állapodtak meg, amely a június 28-29-ei EU-csúcstalálkozó napirendjén is szerepel majd. A csomagnak a BBC beszámolója szerint része az Európai Központi Bank tőkéjének emelése, az Európai Bizottság regionális Alapjaiban lévő fel nem használt pénzek bevetése és a nagy európai infrastrukturális beruházásokat finanszírozó közös kötvények kibocsátása.

A gazdaságélénkítés egyre sürgetőbb feladat az Európai Unióban, mert a közösség GDP-je alig nő, és a legeladósodottabb államokban a hiány leszorítását célzó megszorítások miatt recesszió alakult ki. Az európai vezetők olyan eszközöket keresnek, amelyekkel további eladósodás nélkül lehet beindítani a gazdaságot.

Az euróövezet GDP-jének 1 százalékára rúgó 130 milliárdos intézkedéscsomag aligha szünteti meg a problémákat, hiszen abban új források szinte alig szerepelnek - írta a BBC. Nem sikerült megállapodni a sokak szerint az eurózóna válságára megoldást jelentő közös eurókötvényekről sem. Hollande erről azt mondta, a bevezetést a következő tíz éven belül nem látja lehetségesnek, de mindenképp szükség lenne rá.

Monti kijelentette, az "euró eddig sikeres európai projektje visszafordíthatatlan", az EU és az Európai Központi Bank feladata pedig az, hogy "hosszú távú európai gazdasági integrációról győzze meg az európai lakosságot és a piacokat".

"A szigorúság nem elegendő, szolidaritásra is szükség van" - mondta Merkel. Bejelentette, hogy Berlin, Róma, Párizs és Madrid is támogatja a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. "A növekedés és a pénzügyi stabilitás az érem ugyanazon oldala" - mondta Merkel hangoztatva, hogy a németek azért "veszítették el bizalmukat, mert Európában egyesek nem tartották be a szabályokat".

Rajoy egységes európai bankrendszert sürgetett. Ugyanakkor nem beszélt a Madridnak szánt európai segélyről, amelyet "részletkérdésnek" nevezett.