Az új szabályok miatt könnyen elbukhatjuk a fizetésünket

Így változik az életünk vasárnaptól, július 1, kevesebb lesz csökken a fizetésünk, új adók, illusztráció
Vágólapra másolva!
Július 1-jén befejeződik a labdarúgó Európa-bajnokság, de nem csak ezért változik meg az életünk aznaptól. Lesz új adónk, a munkavállalóknak jobban kell vigyázniuk az állásukra, mert könnyebben elveszíthetik, de jó dolgok is történnek, mert már áthajózhatunk a Dunán a BKV hajóival, és banki átutalással már aznap megérkezik a pénz.
Vágólapra másolva!

Telefonadózunk

Minden megkezdett perc és elküldött SMS után két forint lesz a telefonadó. Az új adót papíron a telefonszolgáltatók szedik be, és fizetik be az államkasszába, ugyanakkor már több cég jelezte, hogy nem nyeli le az adót, hanem vagy az egészet, vagy egy részét áthárítja ügyfeleire. A Telenor nem is várta meg a júliust, már június 16-tól megemelte tarifáinak nagyobb részét. A Vodafone is jelezte, hogy július elejétől a pluszterhet megosztja a lakossági és vállalati ügyfeleivel. A harmadik nagy szolgáltató, a Magyar Telekom egy korábbi közleményéből nem derül ki, hogy az árképzését befolyásolja-e a sarc. Két kisebb telekomcég, a Business Telecom és a Tesco Mobile viszont nem emel árat emiatt.

Az idén magánszemély ügyfelek után legfeljebb havi 400, üzleti ügyfelek után 1400 forintot szed be az állam, jövőre azonban 700, illetve 2500 forintra ugrik az adó felső határa. Vannak azonban technikák arra, hogy a megadóztatott, ezért sok helyen dráguló telefonhívást és SMS-ezést ki lehessen váltani más megoldással.

Felforgatják a dolgozók életét az új munkaszabályok

Felforgatja a munkában levők vagy munkát vállalni akarók életét, hogy életbe lép az új munka törvénykönyve (Mt.). Az új munkajogi szabályok rugalmasabbá tehetik a cégek életét, és így jót tesznek a gazdaságnak, a munkavállalók azonban kiszolgáltatottabbak lehetnek, ezért jobban oda kell majd figyelniük arra, hogy mi szerepel a szerződésükben. A belépéskor - vagy jó esetben még az előtt - kézhez kapott munkaszerződést júliustól még inkább érdemes átbogarászni, mint eddig. Az új törvény ugyanis tág teret ad az egyedi megállapodásoknak.

Fontos változás, hogy a kollektív szerződésben olyan szabályokat is fel lehet állítani, amelyek az Mt.-hez képest hátrányosabban érintik a dolgozókat, de ha egy cégnél nincs kollektív szerződés, akkor az üzemi megállapodásokba vagy az egyedi munkaszerződésekbe is beépíthetők a törvénynél szigorúbb szankciók. Ilyen lehet például a pénzbüntetés. A jövőben maximum egyhavi személyi alapbér erejéig pénzbüntetéssel is sújtható az alkalmazott, de csak akkor, ha ez a munkaszerződésben (vagy a kollektív szerződésben vagy az üzemi megállapodásban) is szerepel.

Jelentős mértékben módosulnak a felelősségi szabályok is. Fontos tudni, hogy korábban a munkavállaló kártérítési felelőssége a havi átlagkereset 50 százaléka, illetve megállapodás esetén 150 százaléka volt. Amennyiben a kárt a munkavállaló enyhe gondatlansággal okozza, úgy a kártérítési felelőssége a korábbi szabályokhoz képest mintegy nyolcszorosára nő, hiszen négyhavi távolléti díjnak megfelelő összegig felel.

A munkabérre vonatkozó szabályok körében az egyik legjelentősebb módosulás az, hogy a délutáni műszak fogalmának megszűnése miatt a munkáltató 30 százalékos bérpótlékot csak a 18 óra után végzett munkára köteles fizetni, feltéve, hogy a munkavállaló legalább egy órát dolgozott.

A munkavállaló hatékonyabb és következetesebb számonkérhetőségét két új jogintézmény hivatott garantálni. A fegyelmi intézkedésekben történő megállapodás esetén a munkáltató előre meghatározott feltételek szerint jogosult a munkavállalóját "fegyelmezni", ha vétséget követ el. Így például, ha egy munkavállaló egy hónap során legalább háromszor elkésik a munkahelyről, elveszítheti az éves bónuszra való jogosultságát.

Július 1-jétől fordulat állhat be hálapénz-ügyben is. A munka törvénykönyvének még tavaly ősszel elfogadott, de csak most élesedő módosítása lehetővé teszi, hogy az egészségügyi dolgozók elfogadjanak hálapénzt, de ezt csak feletteseik tudtával tehetik.

Úgy volt, hogy a szabadságolás több szabálya is megváltozik, pár héttel ezelőtt azonban átírták az Mt. erre vonatkozó részeit, így csak jövőre lépnek életbe az új szabadságolási megkötések. (Az új Mt.-vel számos cikkben foglalkoztunk, amelyeket itt olvashat.)

Négy órán belül megjön a fizetés

Néhány órán belül a dolgozók bankszámlájára kerül júliustól a havi fizetésük, ha rendben elindul a napon belüli banki átutalások rendszere. A két évvel ezelőtt elkezdett technikai fejlesztés mostanra ért be, július 1-jétől elvileg 4 órán belül célba érnek azok a banki átutalások, amelyeket elektronikusan (online átutalással vagy telefonon keresztül, de nem faxon) indítanak el.

Ez nagy előrelépés a mostani helyzethez képest, amikor egy munkanapot kell várni ahhoz, hogy az egyik bankból elindított utalás egy másik banknál vezetett folyószámlára befusson, és ha közben egy hétvége is beleesik, akkor akár három nap is eltelik az utalás teljesüléséig. (Egy napon belül pillanatnyilag csak ugyanazon bankban vezetett két folyószámla közötti tételek átutalása történik meg.)

Az új rendszer előnye lesz az is, hogy például az adóhatóság felé teljesítendő befizetéseket elég az esedékesség napján elutalni, illetve sokkal gyorsabban foroghat a pénz a vállalkozások között is. A napon belül megkapott pénzt még aznap további kifizetésekre is fel lehet majd használni.

Áfacsökkentés és fordított áfa

A mezőgazdasági termények egy részénél, a gabonaféléknél, olajos magvaknál és a fehérjenövényeknél a fordított áfa szabályai érvényesek július 1-jétől. A fordított adózásnál az eladó nem számít fel áfát. Az általános forgalmi adót a vevőnek kell megfizetnie, közvetlenül az államnak. A fordított áfafizetést az elharapódzott áfacsalások ellen találták ki.

Még egy ponton módosulnak az áfaszabályok, igaz, nem július 1-jétől, hanem 5-étől. A zenei fesztiválok belépőjegyei után már nem 27, hanem 18 százalékos áfát kell felszámítani, így ha a rendezvényszervezők átengednék az áfacsökkentést, akkor közel tíz százalékkal lehetnének olcsóbbak a belépőjegyek. A Sziget-jegy azonban az idén nem lesz olcsóbb ettől, mondták el a szervezők.

Áthajózhatunk a Dunán a BKV-val

Július elsejétől elindítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV a közforgalmú hajójáratokat, amelyek a Kopaszi-gát és Újpest, illetve Óbuda között közlekednek. Három járat indul, ezek a D11, a D12 és D13 nevet viselik.

Rugalmas foglalkoztatás is jön

Az új munka törvénykönyve egyik leglátványosabb előrelépése talán a rugalmas, atipikus foglalkoztatási formák ösztönzése, amelyekben a mai magyar munkaerőpiac fájdalmasan elmaradott. A törvény nevesíti a "munkakörmegosztást", aminek keretében adott munkakört többen látnak el, idejüket és munkabérüket is megosztva egymással. A "több munkáltató által létesített munkaviszony" lehetőséget ad arra, hogy egy embert több cég foglalkoztasson, így több helyről kapja a fizetését. A "munkavégzés behívás alapján" idényjellegű munkáknál vagy hektikus megrendeléseknél teszi lehetővé a részmunkaidős foglalkoztatást.

A szülés után munkába visszaálló kismamák foglalkoztatását a törvény részmunkaidős munkaviszonnyal segíti - ezt a gyermek hároméves koráig az anya kezdeményezheti, és a munkáltató nem is tagadhatja meg.

A kismamák védettségének szabályai más területen is jelentős mértékben módosulnak. Eddig a gyermek hároméves koráig a munkaviszony semmilyen körülmények között nem volt megszüntethető a munkáltató által közölt rendes felmondással. A jövőben a felmondási tilalom csak abban az esetben alkalmazandó, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából igénybevett fizetés nélküli szabadságot ténylegesen igénybe veszi. Amennyiben a munkavállaló visszamegy dolgozni, úgy a felmondási tilalom megszűnik, azonban a munkáltató a határozatlan időre szóló munkaviszonyt felmondással csak korlátozások betartása mellett mondhatja fel a gyermek hároméves kora előtt.

A munkaviszony akkor válik megszüntethetővé például a munkáltató működési körében felmerülő okból, ha a munkáltatónál nincsen a munkavállaló által betöltött munkakörhöz hasonló olyan munkakör, amelyet a munkavállaló be tud tölteni, vagy az e munkakörbeni foglalkoztatásra irányuló ajánlatot a munkavállaló elutasítja. Amennyiben tehát a munkáltató a fizetés nélküli szabadságról visszatért munkavállaló munkaviszonyát a gyermek hároméves kora előtt meg kívánja szüntetni, akkor köteles minden olyan munkakörbe való áthelyezést megvizsgálni, amelyben a visszatérő munkáltató foglalkoztatható lenne, és ezt a vizsgálatot megfelelő módon - jegyzőkönyv vagy belső levelezés formájában - dokumentálnia kell.



Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.