Lesz még adóemelés

Vágólapra másolva!
Az egészségügyben a következő évben ismét emelne a béreken a kormány, annak költségét azonban a jövő évi költségvetés nem tartalmazza. Banai Péter, az NGM helyettes államtitkára szerint a fedezetet újabb adóemeléssel teremik elő. Várhatóan a cigaretta jövedéki adója nő majd.
Vágólapra másolva!

A 2013-as költségvetésben jelzett adóemeléseken felül lesz még adóemelés - jelentette ki Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a parlament költségvetési bizottságának ülésén, amelynek a témája a jövő évi büdzsé volt.

Banai elmondta, hogy az egészségügyben a kormány az idén végrehajtott, bizonyos csoportokra vonatkozó béremelésen felül jövőre újabb emelést akar végrehajtani. Ennek részleteiről még egyeztetnek, költségét pedig a jövő évi költségvetés még nem tartalmazza. "Ezt később fogjuk megjeleníteni a büdzsében" - mondta el Banai.

A helyettes államtitkár aláhúzta, hogy a hiány nem nőhet, ezért bevételnöveléssel fogja a kormány az egészségügyi béremelést ellensúlyozni. Banai részleteket nem árult el, csak azt említette, hogy újabb adóemeléssel teremi elő a fedezetet a kabinet és vélhetően a jövedéki adót fogják feljebb srófolni.

A cigaretta jövedéki adójának emelése azért nem lenne teljesen meglepő, mert 2018-ig el kell érni egy uniós minimumadó-szintet. A jövő évi költségvetés amúgy is tartalmaz több adóemelést, ilyen a sárgacsekk-adó, biztosítási adó, vagy a telefonadó. (A 2013-as költségvetésről itt olvashat bővebben.)