Elúszhat a Szolnokra tervezett citromsavgyár

2012.06.26. 9:18

A jelek szerint zátonyra fut a szolnoki citromsavgyár-beruházás és a kínaiak Belgiumban, vagy jobb esetben Magyarország egy másik településén hozzák létre európai gyártóbázisukat. A gyárról szóló megállapodásról még Orbán Viktor állapodott meg a kínai miniszterelnökkel. A Napi Gazdaság írása szerint a beruházáshoz egy kormánydöntés hiányzik.

Az idén év végére már biztos nem indul be a szolnoki citromsavgyár, és előfordulhat, hogy nem is jön létre ilyen üzem Magyarországon. A magyar fél ugyanis nem teljesítette vállalásait, és hiányzik a szükséges önerő is - írja a Napi Gazdaság keddi száma.

A lap értesülései szerint a kíni BBCA Group ezért más helyszínt keres beruházásához. Elképzelhető, hogy a gyár Pétre vagy Miskolcra települ, de végül Belgium is lehet a végállomás.

A mintegy 20 milliárd forintos beruházásról Ven Csia-pao kínai miniszterelnök és Orbán Viktor még tavaly májusban állapodott meg, tavaly ősszel pedig egy magyar-kínai vegyes vállalatot is létrehoztak a gyár megvalósítására - de a jelek szerint más nem történt az ügyben.

Sem a szükséges önerőt (körülbelül 4 milliárd forintot), sem a kiemelt beruházási státuszt nem kapta  meg a leendő üzen. Ehhez pedig csak egy kormánydöntésre lenne szükség  - írja a lap, hozzátéve, hogy a korábbi hírek szerint a gyár ezer embernek adott volna munkát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK