Vágólapra másolva!
A GKI gazdaságkutató intézet az idén 1,5 százalékos GDP-visszaesésre számít, számításaik szerint az infláció 5,7 százalékos lehet. A cég konjunktúrajelentése szerint az idén már nem lesz IMF-megállapodás.
Vágólapra másolva!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2012-re a korábbival azonos, 1,5 százalékos GDP-visszaesést, és a márciusban vártnál kissé magasabb, 5,7 százalékos inflációt jelez - mondta Vértes András elnök az intézet konjunktúrajelentésének keddi budapesti tájékoztatóján. Az idei költségvetést a kormány 0,5 százalékos GDP növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette.

"Az idén már nem lesz IMF-megállapodás, kivéve ha a pénzpiacon stresszhelyzet alakul ki, azaz a jelenlegi kamatok és árfolyamok meredeken felugranak, akkor sürgős lesz a hitelszerződés a kormánynak" - mondta Vértes András. Az intézet a magánfogyasztás 2,5 százalékos, a beruházások 4 százalékos visszaesésével számol. Vértes András közölte, hogy a GDP-arányos beruházási ráta 16 százalékra esett, ami az Európai Unió 27 országa közül az egyik legalacsonyabbnak számít, csak a görög és az ír adat rosszabb.

A GDP-arányos államháztartási hiány az idén 2,5 százalék lesz az intézet kutatói szerint, akik az év végére 7,0 százalékos alapkamatot várnak. A GKI elnöke szerint ennél akkor lesz alacsonyabb a kamatszint, ha az új összetételű monetáris tanács azt kikényszeríti.