Fodrászok, zöldségesek kedvében jár a Fidesz

munkahelyi elvárások spanyolországban és németországban, spanyol munkanélküliek egy pamplonai tüntetésen
Vágólapra másolva!
Úgy volt, hogy ma már megtudhatunk részleteket arról, hogy mennyi pénzt hagy ott egyes nehéz helyzetű csoportokat foglalkoztató cégeknél a kormány, és pontosan hogyan változtatja meg az adószabályokat, de az első morzsák csak csütörtökön jönnek.
Vágólapra másolva!

Még javában csiszolni kell azt a csomagot, amelyet a kormány, illetve a kormánypárti frakciók állítanak össze, és adókedvezményekkel akar munkahelyeket megőrizni, új munkahelyeket teremteni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Hír Tv kedd esti műsorában elmondta, hogy ma nem tud még semmit mondani a formálódó akciótervről. Orbán Viktor kormányfő hétfőn, a kormánypárti frakciók ülése után azonban arról tájékoztatta a sajtót, hogy a csomag első részeinek már szerdán a parlament elé kell kerülniük, mert a parlamenti menetrend azt követeli meg, a csomag másik részét pedig a nyári zárás, július 12-e előtt kell beterjeszteni. Ezt a menetrendet azonban nem tudja tartani a kormány, derült ki Rogán szavaiból.

A frakcióvezető holnap, csütörtökön csak arról tud tájékoztatást adni, hogy az egyes társadalmi csoportok és vállalkozói rétegek helyzetbe hozását elősegítő csomag mennyibe kerül, azaz mennyi bevételről mond le az állam a munkahelyek megőrzése és újak létesítése érdekében.

Rogán arról nem beszélt a HírTv-ben, hogy az általa is jelentős összegnek nevezett bevételkiengedést mivel fogják ellensúlyozni, az azonban biztosnak látszik, hogy valamilyen ellenintézkedést tenni kell, hogy a költségvetésben ne keletkezzen lyuk. Mint az [origo] kedden beszámolt róla, információnk szerint a csomag legalább 100, de akár 250 milliárd forintot is felemészthet, és a kormányoldalon elképzelhetőnek tartják, hogy esetleg a már amúgy is 283 milliárd forintra saccolt jövő évi új adóból, a sárgacsekk-adóból szednének be ennyivel többet, hogy kiegyensúlyozzák a kormányzati akciótervet.

A terv egyébként azt célozza, hogy a 25 év alatti pályakezdők, a szülésről visszatérő nők, az 55 év felettiek, és a képzetlen fizikai munkások után a normál közterheknél kevesebb adót kellene fizetniük a munkaadójuknak. Az is elképzelhető, hogy az ország nehéz helyzetben levő térségeiben másfajta könnyítést is kapnának azok a cégek, akik új munkahelyek teremtenek, példaként beruházási adókedvezmény lehetőségét vetette fel Rogán. Emellett az önfoglalkoztató mikrovállalkozások (Rogán a fodrászt, a zöldségest, a kocsmárost említette példaként) és a kisvállalkozások számára egyszerűsítenék az adórendszert, vélhetőn kevesebb papírmunkájuk lenne az adóbevallással, könyveléssel.

Rogán jelezte, hogy a pontos részleteket csak a jövő héten közlik, de a végső határidő nem változik, az intézkedésegyüttest július 12-ig a parlament elé kell vinni. A sietséget az magyarázza, hogy akkor tartja a parlament a jövő évi költségvetés legfontosabb szavazását, akkor dőlnek el a főbb adóbevételi és kiadási számok, a minisztériumi keretösszegek, a hiány mértéke. Ezért a költségvetésbe már be kell építeni az akciótervet, és azt, hogy az hogyan változtatja meg az egyes közterhekből várt bevételeket, beleértve azt is, hogy mivel ellensúlyozzák az adókiengedést.