Négy közműcég okosítja Kávát

Vágólapra másolva!
Közösen szerel be okosmérőket négy budapesti közműcég 2500 lakásba szeptembertől, akik így az interneten folyamatosan nyomon követhetik majd fogyasztásukat. Statisztikák alapján fogják kiválasztani, hogy kiket vonnak be a mintaprojektbe. A tervek szerint a Pest megyei Káván mindenkinél cserélnének, bár az ott lakók erről még nem tudnak.
Vágólapra másolva!

"Olcsóbb akkor lesz az energia a fogyasztónak, ha kevesebbet fogyaszt" - mondta Hans-Günter Hogg, az Elmű Nyrt. igazgatóságának tagja azon a sajtótájékoztatón, melyen egy négy budapesti közműcég által indított mintaprojektet mutattak be.

Ennek lényege, hogy szeptembertől 2500, zömében budapesti fogyasztónál cserélik át okosmérőkre az áram-, gáz- és vízmérőket, illetve bekapcsolnak a rendszerbe távhőmérőket is. A közös mintaprojektben az Elmű, a Főgáz, a Fővárosi Vízművek és a Főtáv vesz részt. Az Elmű koordinálja a projektet, mely többszáz millió forintjába kerül.

A kávaiak még nem tudják

Hans-Günter Hogg elmondása szerint az okosmérés előnye az ügyfeleknél, hogy az interneten folyamatosan nyomon követhetik majd fogyasztásukat, ennek ismeretében tudatosabb energiafelhasználással költségeket takaríthatnak meg. A cégnek mindez azért jó, mert könnyebben kiszűrhetik a hálózati veszteségeket. Emellett opcionálisan a nem fizető fogyasztóknál akár csökkenthetik a szolgáltatásokat. A közműveknek megtakarítást hozhat az is, hogy nem kell leolvasót a helyszínre küldeni, mert az adatokat látják bentről is.

A 2500 családot, illetve kisvállalkozást statisztikai alapon választják ki, de a részvétel nem kötelező. A tervek szerint 2400 helyen két mérőt, 100 helyen pedig hármat is kicserélnek a négyből. Egy Pest megyei települést teljesen "okosítanának", ahol a tervek szerint 500 villanyórát és 300-400 gázórát cserélnének le. Ez a település Káva, de a tervekről az ott lakók még nem tudnak - mondta az [origo]-nak Simon Krisztián, az Elmű műszaki igazgatója.

Az adatok nem a CIA-hoz kerülnek

A mostanikkal kinézetre szinte teljesen egyforma mérők beszerelése, illetve a rendszer működtetése a fogyasztóknak nem kerül majd pénzbe, a költségeket a cégek viselik. A vezeték nélküli technológiának köszönhetően a lakásoknál nem kell falakat fúrni, vagy árkot ásni a kertekben. Ha valakit a statisztikák alapján kiválasztanak, de nem szeretne részt venni a projektben, kimaradhat. Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója az [origo]-nak azt mondta, hogy vélhetően azok utasítják majd el a lehetőséget, akik "lopják az áramot".

Adatvédelmi kérdéseket is felvet, hogy a szolgáltatók beleláthatnak a fogyasztók szokásaiba, ezért például Hollandiában a résztvevők beleszólhatnak, hogy milyen adataikat kezeljék. Boross szerint azonban nem kell félni, az "adatok nem a CIA központjába kerülnek".

Az éles üzem jövő januárban indul, a tapasztalatokat pedig egy év után összegzik. Hans-Günter Hogg elmondása szerint előfordulhat, hogy végül nem lesz országos bevezetés, ha kiderül, hogy az nem gazdaságos.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországon az évi átlag fogyasztás 2000 kilowatt, míg a skandináv országokban ez akár 8000 kilowatt is lehet (ahol árammal fűtenek). Boross Norbert szerint a projekt során azt is vizsgálják, hogy az elérhető megtakarítás finanszírozhatja-e egy ilyen rendszer kiépítését.