Hárommilliárdba kerülne a keleti nyitás

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium azt reméli, hogy már ősszel létrejöhet a kereskedőházak július elsejével átalakított központi szervezetének első, azerbajdzsáni kirendeltsége.
Vágólapra másolva!

Hárommilliárd forintot kér a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a jövő évi költségvetésből a keleti gazdasági kapcsolatok fejlődését szolgáló kereskedőházak rendszeréhez, amelynek központi szervezete és az első, azerbajdzsáni kirendeltsége a tárca reményei szerint már ősszel létrejöhet - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Nagy Róza, a tárca közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyalja első olvasatban a kereskedőházakról szóló elképzelést. Eszerint budapesti központtal létrehoznának egy kis létszámú részvénytársaságot, amelynek tulajdonosa az NGM, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lenne. A központ kapcsolatrendszerét felhasználva építhetnék ki üzleti modelljüket az országonként létrejövő úgynevezett relációs kereskedőházak; utóbbiakba bevonnának külföldi és hazai bankokat, az Eximbankot, valamint az adott térséget jól ismerő cégeket, kamarákat.

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta azt is, hogy a tárca a keleti nyitás jegyében július elsejével átalakította szervezetét, a keleti országokkal foglalkozó 16 új osztály a gazdaság, a jog, a kultúra és az oktatás területét elemezve segíti a külföldre igyekvő magyar vállalatok tájékozódását.

Nagy Róza a Magyar Nemzetnek azt mondta, a keleti nyitásnak köszönhetően jelentősen növekedhet Magyarország kivitele a gazdasági válság által kevésbé érintett térségek felé. Az exportteljesítmény felfutása lehet a záloga annak, hogy a jelenleg százmilliárd eurót kitevő magyar GDP az évtized végére akár megduplázódjon - tette hozzá az államtitkár.