Optimistábbak az átlagnál a gazdák

Vágólapra másolva!
Saját helyzetüket sokkal jobbra értékelik a mezőgazdasági vállalkozások, mint teszik ezt a vállalkozások általában. A gazdaság egészét tekintve is némileg optimistábbak a K&H kkv-indexe szerint.
Vágólapra másolva!

Optimistábbak az átlagnál a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások - derült ki a K&H Bank vállalkozói felméréséből. Ez alapján a bank úgy látja, a tavaly jól teljesítő mezőgazdaság kilátásai az idén is jók.

"A mezőgazdaság idei teljesítményével kapcsolatban egyelőre számos kérdés nyitott, hiszen a nagy nyári viharok, az aszályos időszak vagy az őszi esőzések még jelentősen befolyásolhatják a növénytermesztő, illetve élelmiszer-feldolgozó cégek eredményességét, ugyanakkor az eddigi időjárási körülmények alapján jó év várható" - mondta el Tresó István, a K&H Bank Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A 700 hazai kkv-vezető megkérdezésével történt K&H kkv bizalmi index adatai szerint az agrárvállalkozások a gazdaság egészét és a saját helyzetüket is kedvezőbben ítélik meg az átlagnál.

A gazdaság teljesítményében az összes kkv 26 százaléka várt visszaesést, a mezőgazdasági vállalkozásoknak azonban csak 21 százaléka. A saját rövid távú helyzetüket ennél jóval előnyösebbnek látják. A következő negyedévben 21 százalékuk vár növekedést, és csak 6 százalékuk visszaesést, míg az összes megkérdezett vállalatvezető 15 százaléka várt növekedést és 25 százaléka visszaesést.

A cégek helyzetét befolyásoló tényezők közül a pénzügyek és a közterhek a legfontosabbak, ez azonban az összes kkv-nál így van. Amiben kiemelkedik a mezőgazdasági szektor, az az uniós támogatások jelentősége. Egytől öt pontig értékelve a kkv-k 3 pont alatti fontosságot adtak az uniós környezetnek, a mezőgazdasági cégek között viszont 4 pont körüli volt ez az adat - vagyis jóval nagyobb ennek a jelentősége a körükben.