Simor: Veszélyes a sárgacsekk-adó módosítása

Vágólapra másolva!
Nem hárítja át az MNB a rá kivetendő tranzakciós adót, mert az gyakorlatilag alapkamat-csökkentés lenne. Simor András jegybankelnök szerint egy ilyen adó értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank nem tervezi a rá kivetendő tranzakciós illeték továbbhárítását, mert az 2,5 százalékpontos alapkamat csökkentést jelentene - válaszolta újságírók kérdésére Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a törvénymódosítás, amely a jegybankra tranzakciós illetéket vetne ki, értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. (Simor már a múlt héten is kritizálta a javaslatot, és levelet küldött Kövér László házelnöknek.)

Ha az MNB továbbterhelné a tranzakciós illetéket, akkor a jelenleginél 2,5 százalékponttal alacsonyabb kamatot fizetne a kereskedelmi bankoknak, azaz csak 4,5 százalékos kamatot fizetne a betétek után - magyarázta Simor András. Kifejtette, ha a jegybank kamatot kívánna csökkenteni, akkor azt saját hatáskörben tenné meg. Ha viszont változatlan monetáris kondíciót kívánna fenntartani az MNB az új adó mellett, akkor értelemszerűen 2,5 százalékkal emelnie kellene a jelenleg 7 százalékos alapkamatot.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön jelentette be, hogy alapjaiban átírják a sárgacsekk-adó (pénzügyi tranzakciós adó) szabályait. Az egyik módosítás értelmében az MNB is adózna: a bankok egynapos és kéthetes betételhelyezéseiből vonnák el a sarcot. Az egynapos betételhelyezésnél az adókulcs a normál 1 ezrelék helyett 0,1 ezrelék lenne.