Megadóztatják a francia gazdagokat

Vágólapra másolva!
Az olajtársaságokra és a jómódú magánszemélyekre kivetett adót emeli a francia kormány, hogy kézben tartsa a költségvetési deficitet.
Vágólapra másolva!

A gazdag magánszemélyekre és a vállalatokra az idén magasabb adót vet ki a francia kormány, amely azzal küzd, hogy a lassú gazdasági növekedés miatt a költségvetési hiány a tolerálható szint fölé emelkedne a beavatkozás nélkül - számol be a Wall Street Journal.

A májusban hatalomra került szocialista kormányfő, Francois Hollande tervére még rá kell bólintania a parlamentnek, ha ez megtörténik, akkor az idén 7,2 milliárd eurónyi, azaz több mint 2000 milliárd forintnyi extrabevételhez juthat a francia állam. Az osztalékok adóját, az olajtársaságokra kivetett nyereségadót, valamint az egészségügyi adót emelné a kormány.

A terv abban segíthet, hogy a költségvetési hiány a tavalyi 5 százalék feletti mértékről 4,5 százalékra apadjon a GDP-ben mérve.

Az üzleti napilap rámutat arra, hogy mennyire máshogy kezeli az új francia kormány a költségvetési problémákat, mint más nagyobb EU-országok. A spanyolok és az olaszok kiadáscsökkentéssel válaszoltak a fenyegető deficitelszaladásra, amivel recesszióba taszították a gazdaságot. A BNP Paribas elemzője szerint Hollande terve rövid távon segít megóvni a gazdaságot a negatív hatásoktól, de hosszú távon Franciaország sem kerülheti el az állami kiadások visszafogását.

A kabinet azt is közölte, hogy másfél milliárd euró értékben a kiadásokon is spórolni akar, úgy, hogy néhány kiadási tételt befagyaszt. Megfigyelők azt várják, hogy a parlament, amelyben a szocialisták többséget alkotnak, néhány héten belül el fogják fogadni a kormány tervét. A gazdagokra kivetett adó növelése mellett érvelt az elmúlt években az amerikai multimilliárdos befektető, Warren Buffet és a magyar származású amerikai üzletember, Soros György is.

A franciák mellett Csehország is lát fantáziát a gazdagadóban. A cseh kormány által április elején elfogadott, a költségvetési hiány csökkentését célzó megszorító csomagban az áfaemelés, a visszafogott nyugdíjemelés és az egyetemi beiratkozási díj mellett szerepelt a vagyonosok megadóztatása is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy januártól a havi százezer koronát meghaladó szuperbruttó keresetekből a szokásos 15 százalékos jövedelmi adón kívül az érintettek még hétszázalékos szolidaritási hozzájárulást is fizetni fognak.