Az európaiak már költekeznek, de a gazdaság csak nem akar pörögni

Vágólapra másolva!
A gyáripar és a szolgáltató szektor a közeli jövőben nem fog magára találni az eurózónában. A rossz hír mellett van egy jó is: az európai emberek májusban többet vásároltak, mint egy hónappal korábban.
Vágólapra másolva!

Májusban valamelyest nőtt a kiskereskedelmi forgalom a 17 tagú euróövezetben és a 27 tagú EU-ban is - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Májusban 0,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben és az EU-ban. Ez a minimális emelkedés viszont egy méretesebb esés után következett be, mivel áprilisban mindkét térségben havi összevetésben 1,4 százalékkal csökkent a forgalom.

A legnagyobb mértékben Ausztriában (3,1 százalék), Portugáliában (2,9 százalék), Lettországban (2,1 százalék), Finnországban (1,9 százalék) és Írországban (1,7 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb mértékű csökkenés Lengyelországban (1,3 százalék), Szlovéniában (1 százalék), valamint Bulgáriában és Németországban (0,3 százalék) következett be.

Semmi ok azonban a derűlátásra, mert a kilátások nem túl fényesek. A feldolgozóipari és a szolgáltató szektor jövőbeli teljesítményét előrevetítő felmérések elkeserítő folyamatokról tanúskodnak.

A szolgáltató szektor és a gyáripar kibocsátását előrejelző adat júniusban már az ötödik egymást követő hónapban esett az eurózónában. A mutató 46,4 pontra zuhant, 50 pont alatt jelzi a termelés várható zsugorodását. A szolgáltató szektorban Németországban a bűvös 50 pont alá esett a mutató. A bekövetkezett csökkenés (51,8-ról 49,9 pontra) meglepetést okozott, ami jelzi a mélyülő gazdasági válságot, pangást - írja a Bloomberg.