Az oroszok is megmentenék a ciprusi bankokat

2012.07.04. 17:40

Az EU-nál és az IMF-nél kedvezőbb hitelt kínál Oroszország a bankjai miatt nehéz helyzetbe került Ciprusnak. A szigetország miniszterelnöke szerint Moszkva nem szab feltételeket, és a kamat is alacsonyabb lenne.

Oroszország jobb kondíciókkal kínál hitelt Ciprusnak bajba jutott bankjai megsegítésére, mint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - jelentette ki Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök szerdán újságíróknak az Európai Parlamentben. Az államfő szerint az Európai Bizottságtól és az IMF-től eltérően Moszkva nem szab semmilyen feltételt, emellett az orosz hitelnek alacsonyabb a kamata is.

Ciprus 2011 végén már kapott egy 2,5 milliárd eurós kedvezményes hitelt Oroszországtól. Jelenleg Nicosia párhuzamosan folytat tárgyalásokat Moszkvával és Brüsszellel két legnagyobb bankja, a Bank of Cyprus és a Cyprus Popular Bank megsegítéséről, amelyek főként a görögországi kihelyezések miatt szenvedtek komoly veszteségeket.

A pénzügyi segítségnyújtásról kedden kezdtek egyeztetéseket Cipruson az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF szakértői. Nicosia egyelőre nem hajlandó megnevezni, mekkora pénzügyi segítséget szeretne, szakértők számításai szerint azonban a szigetország bankrendszerének stabilizálásához akár 10 milliárd euróra is szükség lehet.