A Molra is rászállna egy korrupció ellen küzdő osztrák politikus

Vágólapra másolva!
Bécsben 2011 októbere óta vizsgál az osztrák parlament vizsgálóbizottsága különböző korrupciógyanús ügyeket, köztük az OMV olajcég egyes kifizetéseit. A bizottság egyik tagja az [origo]-nak azt mondta, a hatóságoknak vizsgálniuk kell azt is, hogy mi állt annak a hátterében, hogy a korábban az OMV résztulajdonában lévő Mol kifizetett kétmillió eurót egy osztrák lobbistának.
Vágólapra másolva!

Az osztrák parlament vizsgálóbizottsága is akarja tudni, hogy a Mol magyar irányítású olajkonszern 2005-ben miért utalt át kétmillió eurót az ismert osztrák lobbistának, Alfons Mensdorff-Pouilly grófnak - mondta Peter Pilz, a bizottság zöldpárti tagja az [origo]-nak. Az osztrák politikust az után kerestük meg, hogy a bécsi Falter hetilap cikket közölt a kétmilliós utalásról.

A bizottság 2011 októberében alakult, és különböző korrupciós ügyekkel foglalkozik, az idén március 21-én jelent meg előtte Alfons Mensdorff-Pouilly. Peter Pilz zöldpárti politikus már akkor szembesítette a lobbistát azzal a kérdéssel, hogy a Mol milyen teljesítmények fejében utalt át neki közel kétmillió eurót. Mensdorff-Pouilly erre a kérdésre akkor nem válaszolt.

Peter Pilz azt feltételezi, hogy a Mol csak továbbította a pénzt, valójában "az OMV strómanja volt". Az osztrák cég akkoriban a Mol tíz százalékát birtokolta. Az OMV abban az időben próbálta felvásárolni a romániai Petrom olajcéget. Pilz feltételezése szerint eközben támadtak "nehézségei a korrupcióval", és ezeknek a megoldását várta az OMV. Pilz úgy látja, hogy az osztrák ügyészség feladata megvizsgálni, a Mol miért vállalta magára ezt a szívességet.

A lobbista hivatalosan tanácsadói szolgáltatásért kapott számos cégtől magas összegeket. Peter Pilz szerint azonban Mensdorff-Pouilly szakértelme ezt nem indokolja. "Ön sem a telekommunikáció, sem az ásványolaj-finomítás, sem az adókészülékek területén nem szakértő", vetette a vizsgálóbizottság március 21-ei ülésén Mensdorff-Pouilly szemére. "Akiknek tanácsot ad, azok rendszerint sokkal többet értenek az adott ügyhöz, mint ön."

Pilz ezért azzal vádolja a lobbista Mensdorff-Pouillyt, hogy az egyes cégek - köztük a Mol - azért utaltak neki át magas összegeket, hogy döntéshozókat befolyásoljon a megrendelői érdekében. Pilz szerint ezt az is alátámasztja, hogy Mensdorff-Pouilly nagy összegeket vett fel készpénzben.

A jegyzőkönyv nyilvánosan hozzáférhető része szerint a bizottság ülésein március 21-e óta nem esett szó a Molról. A Mol kommunikációs osztályán kérdéseinkre közölték, hogy nem kívánják kommentálni az ügyet.