Újra tőzsdére megy a Manchester United

Vágólapra másolva!
A cég értékének töredékét kockáztatják ugyan, de 2005 után ismét tőzsdére lép a Manchester United. A klub az adósságai miatt aggódik, ezért legfeljebb 100 millió dollár értékben részvényeket bocsátanának ki.
Vágólapra másolva!

Beadta regisztrációs kérelmét a Manchester United labdarúgócsapat a New York-i Értéktőzsdére. A klubot birtokló vállalkozás a lépéssel a pénzt szerezhet játékosok megtartására és vásárlására, hogy a csapat ismét angol és európai címekre törhessen - írta a Washington Post.

A kérelem nem tartalmazza, hogy hány részvényt dobnának piacra, illetve hogy milyen áron, de azt jelezték, hogy legfeljebb 100 millió dollár értékben bocsátanának ki papírokat. A befolyó összegből az adósságát csökkenti majd a klub, ezzel források szabadulhatnak fel a játékosvásárlásokra.

A piacra dobandó részvénymennyiségről annyit tudni a Washington Post szerint, hogy a jelenlegi tulajdonos, az amerikai Glazer család bőven többségben maradna, a közkézre kerülő rész tízszerese lenne a szavazati joguk. A család egyben átszervezi a céghálózatát, egy, a Kajmán-szigeteken bejegyzett holding leányvállalatává válik majd a Manchester United Ltd. (részvénytársaság).

Az angol rekordbajnok nem először lép a tőzsdére. Legutóbb 1991-ben vezették be a részvényeit, akkor a londoni tőzsdére, onnan a Glazer család vásárolta fel 2005 júniusában. Az amerikai befektetők üzletét 1,47 milliárd dollárra értékelték, így látható, hogy a 100 millió dolláros tervezett kibocsátás csak a töredéke a cég teljes értékének.

A regisztrációs közlemény szerint a klub arra hivatkozik, hogy csak az erős pénzügyi háttérrel rendelkező csapatoknak van esélyük a legjobb játékosok és edzők megvásárlására. A 2011-12-es idényben a városi rivális Manchester City lett a bajnok, miután az Egyesült Arab Emírségekből származó milliárdos befektető óriási összeget fordítva a klubra, megerősítette a csapatot.

A közleményből nem derült ki, hogy mennyire, de azt jelezték, hogy komoly adóssággal küzdenek. Az eladósodottságunk korlátozza a pénzügyi lehetőségeinket, hogy finanszírozzuk a játékosvásárlásokat - írták. Ráadásul az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Pénzügyi Fair Play szabályokkal a rossz pénzügyi helyzetben lévő csapatokat eltiltja a versenyektől, vagyis a Manchester Unitednak igencsak oda kell figyelnie a kiadásaira, ha a legrangosabb versenyeken akar indulni.