Kevesli Orbánék csomagját Demján

2012.07.05. 9:09

Demján Sándor vállalkozó szerint a munkahelyvédelmi akciótervnél jóval nagyobb összeggel kellene segíteni a termelést Magyarországon. A milliárdos üzletember egy 1000-2000 milliárdos beruházási alapot is létrehozna.

Demján Sándor, a Trigránit elnöke szerint jó a munkahelyvédelmi akcióterv, de igazán sikeres akkor lehet, ha kiegészül egy, a termelést serkentő gazdaságfejlesztési programmal. A termelésről kell leszedni a terheket - mondta. Az Inforádiónak azt mondta, a 300 milliárd forintos program többszörösét kitevő alapot kellene létrehozni.

Orbán hétfőn jelentette be a munkahelyvédelmi akciótervet, amely járulékkedvezményeket, új kisvállalkozási adókat és adminisztrációcsökkentő lépéseket tartalmaz.

A gazdaságfejlesztési program keretében egy 1000-2000 milliárd forintos beruházási alapot kellene felállítani vagy az államnak, vagy a magyar tőkecsoportoknak. Azzal magyarázta az alap létjogosultságát, hogy ha nem jönnek külföldi beruházók, akkor a hazai termelők számára kell segítséget nyújtani.

Ha nincs növekedés, akkor Magyarország negatív spirálba kerül, és az adóbevételekből nem tudja finanszírozni magát, így rákényszerül az IMF-hitel felvételére - tette hozzá.

Szerdán Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is kifejtette véleményét a munkahelyvédelmi akciótervről. Szerinte az akár egy százalékponttal is emelheti a magyar GDP-növekedést. Az új kisadókat az evából átlépők mellett 150-200 ezer mikrovállalkozás is választhatja majd.