Hőstresszben pusztulnak a pulykák

2012.07.05. 15:08

Többmilliárd forintos kárt szenvednek el a hőségben a baromfitartók, mert az állatok egy része hőstresszben elpusztul, egy másik részének a súlya pedig nem gyarapodik kellő mértékben.

Többmilliárd forint kárt okoz a hazai baromfitartóknak a rendkívüli meleg, mert a haszonállatok jelentős része - a telepeken bevezetett óvintézkedések ellenére - hőstresszben elpusztul, illetve súlygyarapodásuk jelentősen csökken - hívja fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács. A tanács, csütörtöki közleménye szerint levélben kért sürgős intézkedéseket Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy egy szakértői csoport minél hamarabb felmérhesse a tényleges károkat, és előkészíthesse a szükséges kártalanítást.

A vis maiornak minősülő kánikulai időjárás - figyelembe véve a baromfitermelők alacsony tőkeellátottságát és az egekbe szökő takarmányárakat - összességében több milliárd forintos károkhoz vezethet - hangsúlyozza a BTT. Az extrém meleg főként a nagytestű pulykáknál okoz sok elhullást, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. Különösen azokon a zárt állattartó telepeken keletkeznek súlyos károk, amelyek nem klimatizáltak.

A szakmai becslések szerint a forróság a tojástermelésben több százalékos termelés-visszaesést, míg a broilercsirke-, a kacsa- és a libatartás végső nevelési fázisaiban 20-50 dekagrammos, a pulykaállományban 1-1,5 kilogrammos súlygyarapodás-csökkenést vált ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK