Új termékekre vetnék ki a chipsadót

Vágólapra másolva!
A kormány újabb termékekre vetné ki a népegészségügyi termékadót, amely chipsadóként híresült el. Ezen kívül a már meglévő adót is pontosítanák, mivel például az energiaital-gyártók az összetevők megváltoztatásával kikerülték az eredeti terhet.
Vágólapra másolva!

Újabb termékekre vetné ki a népegészségügyi termékadót, azaz a chipsadót a kormány - árulta el Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Hír Tv Rájátszás című műsorában.

Az államtitkár elmondta, hogy az adónak két célja van. Egyrészt küld egy üzenetet a lakosságnak, hogy mely termékeket nem szabad fogyasztani, másrészt, hogy ezen termékek fogyasztói járuljanak hozzá a költségekhez.

"Igen, dolgozunk azon, hogy bővítsük a termékek körét" - mondta. Nem árulta el, hogy konkrétan mely termékekre gondol, de azt igen, hogy "próbálunk olyan, egészségteherrel járó termékeket bevonni a körbe, ahol a termék fogyasztása és a betegség kialakulása közötti kapcsolat egyértelmű".

Az adó hatálya alá tartozó cikkek körének bővítésén túl alkalmazkodnak is a piaci reakciókhoz. Az energiaital-gyártók például az egyik összetevő megváltoztatásával kivonták magukat az adó alól. "Megyünk utána" - mondta erre Szócska.