Túl olcsón adja a tejet a Penny Market

2012.07.09. 9:49

Vizsgálják a Penny Market árképzését, mert a Tej Terméktanács szerint a beszerzési árnál olcsóbban értékesíti a másfél százalékos tejet. Korábban több multi veszteséggel árulta a külföldi tejet, míg a magyart 30 százalékos haszonnal.

Vizsgálatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Penny Market ellen a Tej Terméktanács bejelentése után. A Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárhoz eljuttatott levelük szerint az üzletlánc feltételezhetően a beszerzési árnál olcsóbban értékesíti a másfél százalékos dobozos tejet - írja a Népszava.

A nemrégiben módosított, a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szerint a kereskedők - azonos termékek esetén - nem alkalmazhatnak többé eltérő árrést a magyar, illetve a külföldi áruknál. Erre azért volt szükség, mert sok multi a magyar tej esetében általában harminc-, míg a külföldinél nullaszázalékos haszonkulcsot alkalmazott.

Mint Budai Gyula a Népszavának elmondta, korábban hat multinacionális üzletlánccal sikerült felvenniük a kapcsolatot, amelyek vállalták, hogy a külföldi tej helyett magyar terméket árusítsanak. Bár az áruházláncokkal történt egyeztetéseken a Penny Market nem akart részt venni, a törvény mindenkire vonatkozik - tette hozzá.

Korábban is megbüntették már a Pennyt: 2008 novemberében az agrártárca felügyelete alatt álló Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csaknem 20 millió forintos bírságot szabott ki, mert az üzletlánc akkor is beszerzési ár alatt értékesítette a másfél százalékos tejet - írja hétfői számában a Népszava.

KAPCSOLÓDÓ CIKK