Heim Péter: Drasztikus nyugdíjcsökkentés kell

Vágólapra másolva!
A Századvég Gazdaságkutató elnöke drasztikus nyugdíjcsökkentést szorgalmazna, szerinte egy elöregedő társadalomban nem lehet azt megtenni, hogy nem nyúlnak hozzá a nyugdíjkiadásokhoz. Heim Péter a Magyar Televízió vasárnap esti műsorában arról beszélt, hogy a problémákat ugyan el lehet húzni, de a rendszerben lévő feszültségek újratermelődnek.
Vágólapra másolva!

A kormány munkahelyvédelmi csomagja jó eszközöket tartalmaz alapjában véve, viszont a munkahelyek megőrzését és bővítését csakis a gazdasági növekedés garantálja - írja a Portfólió.hu a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Heim Péter vasárnapi nyilatkozatára hivatkozva. A költségvetési politikákról a közgazdász azt mondta, hogy a kiadási oldalon drasztikusabb vágásra lenne szükség, főleg a szociális kiadások terén. Heim Péter szerint társadalmi feszültségek nélkül nem lehet ezt a politikát végrehajtani, például Amerikában is a nagy ellátórendszerek reformja komoly ellenállást váltott ki.

A közgazdász szerint a kormány már sok mindent tett a kiadási oldal lefaragásáért, azonban még lenne mit tenni. Sokat szokták kritizálni emiatt a kijelentése miatt, de Heim Péter továbbra is azt mondja, hogy drasztikus nyugdíjcsökkentésre van szükség, hiszen egy elöregedő társadalomban nem lehet azt megtenni, hogy nem nyúlnak hozzá a nyugdíjkiadásokhoz.

A jövő évi költségvetés tervezetéből ugyanakkor az tűnik ki, hogy a kormány kivételez a nyugdíjasokkal: 2013-ban a nyugdíjasokra az állam 2261 milliárd forintot költene, ami 135 milliárd forinttal több az idei öszegnél (hatból egy állami forint a nyugellátásokra megy el).

"Lehet bizonyos intézkedésekkel a problémákat elhúzni, viszont a rendszerben lévő feszültségek mindig újratermelődnek. A nyugdíjkassza technikai értelemben van egyensúlyban, a valós egyensúly nem következett be, ami komoly problémák forrása" - véli Heim. A helyettesítési ráta csökkentése szükséges, vagyis alacsonyabb nyugdíjat lehet csak adni az átlagbérhez képest a nyugdíjban.

Az utóbbi fél évtizedben folyamatosan csökkent ez a ráta, ennek tovább kell csökkennie, és a nyugdíjrendszerben meg kell valahogy jeleníteni a gyermekvállalást is, pontosan ezért Botos Katalin felvetése jó, miszerint a nyugdíjakat a gyermekvállaláshoz kell kötni. Én maximálisan egyetértek ezzel a gondolkodásmóddal, a jelenlegi politikai csatározások ezen a téren inkább a választóknak szólnak, a nyugdíjas társadalom ugyanis egy nagyon komoly választói bázis - tette hozzá Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

A Századvég-csoport (köztük a Századvég Gazdaságkutató Zrt.) kommunikációs tanácsadó szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal tavaly év végén. Ezt a szerződést idén februárban kiegészítették, mely szerint az NFM tanulmányokat, közvélemény-kutatásokat és jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos tanácsokat vár a csoporttól milliárdos értékben 2014 végéig.

(A Heim Péterrel az MTV által készített interjúban elhangzottakat félreérthetően idéztük, ezért elnézést kérünk. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökével a témában készített, a részleteket kibontó interjút itt olvashatja.)