Fenntarthatatlan szinten a spanyol kötvényhozam

Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt a tízéves spanyol államkötvények hozama 7,02 százalékra nőtt. A spanyol miniszterelnök néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy hosszú távon nem tudja magát finanszírozni Spanyolország, ha továbbra is 7 százalék közeli hozamokat kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

A spanyol és olasz kötvényhozamok nőttek a hétfői kereskedés során, miután a befektetők attól tartanak, hogy az euróövezet pénzügyminisztereinek hétfő esti találkozóján csalódást keltő eredmény születik majd - számol be a Wall Street Journal üzleti napilap internetes oldala. Az amerikai lap szerint még csak vázlatos tervek készültek arról, hogy hogyan pumpálnak pénzt a romokban heverő spanyol bankrendszerbe.

Európában hétfő reggel a tízéves spanyol kötvények hozama 0,1 százalékponttal növekedve elérte a 7,02 százalékot, míg az ugyanilyen futamidejű olasz államkötvények hozama ugyanilyen mértékben, 6,13 százalékra emelkedett. A spanyol miniszterelnök nem egészen egy hete arról beszélt, hogy Spanyolország hosszú távon nem tudja magát finanszírozni, ha továbbra is 7 százalék közeli hozamokat kell fizetnie a 10 éves államkötvényei után.

Rövidebb távon ráadásul a nyomás még jelentősebb: a kétéves olasz kötvények hozama 0,29 százalékponttal, 4,35 százalékra nőtt, spanyol megfelelője 4,98 százalékon állt. A befektetők ismét a biztonságot jelentő államok kötvényeibe pakolják pénzüket, így a kétéves német kötvények hozama továbbra is negatív tartományban van.

Az államkötvények hozama azért fontos, mert ez mutatja meg, hogy a befektetők mekkora kamatért hajlandók hitelezni egy államnak. Ha a kamatok (hozamok) magasak, az azt mutatja, hogy kockázatosnak látják az ország gazdaságát, kevésbé bíznak a gazdasági teljesítményében. A tízéves spanyol államkötvények hozama június közepén emelkedett a kritikus szintre, 6,96 százalékra, ami a legmagasabb volt azóta, hogy Spanyolország 1999-ben csatlakozott az euróövezethez.

A Wall Street Journal szerint az eurót használó országok pénzügyminiszterei között a hétfői találkozón szóba kerülhet a közös uniós bankfelügyelet, az EU-s mentőalap használatának és Spanyolország kimentésének kérdése is. Az amerikai gazdasági lap szerint a bankfelügyelet tervénél komoly előrelépés aligha várható.