Vágólapra másolva!
Egy év haladékot kapott Spanyolország, hogy az európai uniós küszöb alá csökkentse államháztartási hiányát. 2014-re kéne elérni a 3 százalékos deficitet, most 5,3 százalék a hiány.
Vágólapra másolva!

Várhatóan az eddig tervezettnél egy évvel később, 2014-re kell Spanyolországnak az európai uniós küszöb alá csökkentenie államháztartási hiányát - jelezték hétfőn az euróövezeti országok brüsszeli pénzügyminiszteri találkozóját megelőző nyilatkozatokban. Az Európai Bizottság május végén a gazdasági "országértékelések" elkészítésekor már kiszivárogtatta, hogy elképzelhetőnek tartja a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 3 százalékos határ elérésének egyéves halasztását.

A hétfői közlések azt sugallják, hogy ezt várhatóan a pénzügyminiszterek is elfogadják majd a kedden befejeződő - euróövezeti, illetve a teljes 27 országos - pénzügyminiszteri találkozókon. Spanyolország hivatalosan továbbra is 2013-ban tervezi a GDP-hez mért 3 százalékos államháztartási deficit elérését, az idei célként kitűzött 5,3 százalék után.