Varga Mihály: Nem lesz sétagalopp az IMF-tárgyalás

Vágólapra másolva!
Kemény tárgyalásokra számít az EU-val és az IMF-fel Varga Mihály, bár hogy pontosan miről lesz szó, arról csak sejtései vannak. A tárca nélküli miniszter az MTV Ma Reggel című műsorában azt mondta, hogy az IMF nem szívbajos, és elsősorban az adópolitika területén számít kemény tárgyalásra.
Vágólapra másolva!

A magyar fél még nem tudja pontosan, hogy miről lesz majd szó a tárgyalóasztalnál a nemzetközi szervezetekkel folytatott egyeztetéseken, de vannak sejtései. Erről Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt az MTV Ma Reggel című műsorában, amelyet a Portfólió.hu ismertetett.

Varga Mihály szerint először a tények pontosítására és tisztázására van szükség, például ilyen, hogy mekkora a növekedés és a hiány. "A jövő év megint nagy kérdés, hiszen addig a költségvetés főszámait elfogadja a parlament, és mi azokat akarjuk majd ismertetni az asztalnál a tárgyalódelegációval" - tette hozzá.

"Innentől kezdődik az izgalmas része. Nem lesz ez sétagalopp. Nem lesz piros szőnyeg kiterítve, és az, hogy itt írják alá" - mondta a kormánypárti politikus. "Itt egy kemény tárgyalás lesz, főleg adózási kérdéseknél számítok vitára. Olyan adók előkerülhetnek, mint például a vagyonadó, az ingatlanadó kérdése" - fogalmazott.

"Az IMF nem szívbajos. Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában olyan témákat előhozott, hogy a politikusok vakargatták a fejüket" - vélekedett Varga Mihály, aki hozzáfűzte: meglátjuk, hogy meddig tudunk eljutni júliusban, és majd augusztus végén folytatjuk.

A konkrét tárgyalási témákról szólva Varga Mihály kifejtette, hogy "beszélni mindenről lehet". "Ha olyan kérdéseket érintenek, amelyek a magyar gazdaságpolitika alapelemei, akkor elmondjuk, hogy mi a magyar fél véleménye. Lehet, ahol lehet kompromisszumot kötni, lehet, ahol nem" - magyarázta. Elmondása szerint a magyar fél nyitottsággal fog leülni a tárgyalóasztalhoz. "A kérdés, hogy mi van a valutaalap zsákjában."

A tranzakciós adóról biztos esik szó

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a nemzetközi szervezetek tárgyalódelegációja beleköt a pénzügyi tranzakciós adóba, Varga Mihály úgy felelt, hogy biztos elő fog kerülni. "A jegybankelnök úr már dörgedelmes levelet írt a magyar kormányhoz, hogy mi az, ami szerinte sérti a jegybanki függetlenséget, és mi az, ami számára sérelmes. Ezeket szerintem elő fogja hozni a valutaalap és az Európai Bizottság is - mondta.

"Ezeket elő fogják hozni, de mi el fogjuk mondani, hogy az volt eddig a furcsa, hogy miközben a bankoknak nagy része fizetett bankadót, addig a jegybank kimaradt. A jegybank bevonása helytálló kezdeményezés volt a kormány részéről. Nem hiszem, hogy ezen múlna a tárgyalások sikeressége" - fejtette ki.

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten csütörtökön hozta nyilvánosságra Simor András Matolcsy Györgynek és Orbán Viktornak írt levelét. A jegybankelnök a nemzetgazdasági miniszternek címzett levelében hangsúlyozza, hogy a tranzakciós illeték kiterjesztése az MNB-re sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, valamint felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét. Varga Mihály a köztévé hétfő reggeli műsorában sérelmezte azt is, hogy november óta húzódtak az előkészítő tárgyalások. "Ez szerintem is nonszensz" - jelentette ki.