Nagyot ugrott a Mol a világcégek listáján

fortune magazin listája, A kínaiak kiszorítják az európai cégeket, China National Petroleum
Vágólapra másolva!
A Fortune magazin szerint a világ 500 legnagyobb cége között már csak 153 európai van, a kínaiak 12 új vállalkozással szerepelnek a listán. Egyetlen magyar cégnek sikerült felkerülnie: a Molnak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Fortune magazin frissen megjelent listája szerint a világ legnagyobb cége 2011-ben a holland Royal Dutch Shell volt. Az energiavállalat éves bevétele 484 milliárd dollár, ez körülbelül 114 ezer milliárd forintnak felel meg. A Shellnek eszerint évente körülbelül nyolcszor akkorák a bevételei, mint a magyar államnak.

A holland siker ellenére összességében csökkent az európai cégek súlya a világ 500 legnagyobb vállalata körében. Már csak 159 vállalatnak a székhelye van Európában, ideértve Oroszországot is. Tavaly még tizeneggyel több európai vállalat szerepelt a listán.

Taroltak a kínaiak

Teret nyertek viszont a kínai cégek. Összesen 73 vállalattal szerepelnek a listán, ami tizenkettővel több, mint tavaly. Az összeállításba idén olyan cégek kerültek be, amelyeknek az éves bevétele legalább 22 milliárd dollárnak (5,2 ezer milliárd forintnak) felel meg. A kínaiak nagyon erősek a sok alkalmazottat foglalkoztató cégek körében is.

Bár itt az első helyen az amerikai bevásárlólánc, a Wal-Mart áll 2,2 millió dolgozóval, második helyen már egy kínai energiavállalat, a China National Petroleum következik, ez majdnem 1,7 millió munkást foglalkoztat. A tíz legnagyobb foglalkoztató között hat kínai cég van, csak ezeknél több mint hatmillió ember dolgozik.

A listára csupán egyetlen magyar székhelyű vállalat került fel, a Mol. Viszont a közép-európai energiavállalat a tavalyi listához képest 57 helyet lépett előre: most már a világ 412. legnagyobb vállalata 27 milliárd dollár (6,3 ezer milliárd forint) bevétellel és több mint 31 000 alkalmazottal.

Az olaj tesz naggyá

Sok éve megfigyelhető az energiavállalatok növekvő súlya a világ legnagyobb cégei között. Amikor a Fortune magazin 1955-ben elkezdte összeállítani az azóta évente megjelenő listáját, a legnagyobb tíz cég közül csak három foglalkozott energiával. Mára a tíz legnagyobb vállalatból nyolc ebben a szektorban tevékenykedik, csak kettő nem: a Wal-Mart és az autógyártó Toyota.

Forrás: AFP
A China National Petroleum 1,7 millió munkást foglalkoztat

A legnyereségesebb cégek körében is tarolnak az energiavállalatok: 2011-ben is az orosz Gazprom vezette a listát, amely 44,5 milliárd dollár (10,5 ezer milliárd forint) nyereséget tett zsebre. A földgázkitermelő cég profitja egy éven belül majdnem 40 százalékkal nőtt meg. Második helyen az amerikai Exxon Mobil található, amely olaj- és földgázkitermeléssel foglalkozik. A holland Shell a nyereséget tekintve csak a negyedik legsikeresebb vállalat, de 2011-ben még így is 30,9 milliárd dollár (7,3 ezer milliárd forint) volt a profitja - 54 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A tíz legnyereségesebb cég soraiban az energiacégek mellett még két kínai bank található, és két amerikai informatikai vállalat: az Apple a huszadik helyről a hetedikre küzdötte fel magát, miközben egy év alatt 85 százalékkal növelte a profitját, a Microsoft pedig tartja a tizedik helyét. Eközben a svájci élelmiszergyártó nagyvállalat, a Nestlé egy éven belül az első helyről a 38.-ra zuhant a nyereségességi listán.