A hiteleik miatt aggódnak a vállalkozások

Vágólapra másolva!
Tovább romlott a kis- és középvállalkozások várakozását mérő K&H kkv bizalmi index, igaz, a felmérés még a munkahelyvédelmi akcióterv bejelentése előtt készült. A vállalkozások leginkább a hitelezés lefagyása és a hitelkamatok emelkedése miatt aggódnak.
Vágólapra másolva!

Kismértékben ugyan, de romlott a kis- és középvállalkozások hangulata a K&H kkv bizalmi index szerint. Az 500 hazai kkv-vezető megkérdezésével készült felmérés szerint elsősorban a hitelezés beszűkülése és a hitelkamatok növekedése okozta a hangulatromlást.

Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályának vezetője szerint ugyanakkor számottevően javult az európai uniós pályázati források hozzájutásának megítélése a vállalkozások között.

A munkahelyvédelmi akcióterv ismertetése előtt készült felmérés szerint 3 ponttal, -35 pontra esett a bizalmi index, ami azt jelenti, hogy a következő egy évüket eddig is pesszimistán látó vállalatvezetők kismértékben, de még inkább rontottak várakozásukon. A korábbi negyedévben növekedést mutatott az index, igaz, a -44 pontról akkor is csak -32 pontra tudott emelkedni.

Az index tíz kategóriában méri a kkv-k várakozásait. Ezekből a hitelkamatok várt emelkedése és a versenyhelyzet megítélésének romlása magyarázza főként az index romlását. Negatív várakozás figyelhető meg az árbevételi várakozásokkal kapcsolatban is, ami annak tudható be, hogy a végtörlesztés miatt jelentősen csökkent a lakosság megtakarítása, amely miatt a fogyasztásukat is visszafogják.

"A vállalati hitelkamatokkal kapcsolatos negatív várakozás azzal magyarázható, hogy a hitelpiac szűkülése érezhetően negatív hatással van a vállalkozásokra. A közterhekkel kapcsolatos várakozások ugyan javuló irányvonalat mutatnak, ennek ellenére a részindex még mindig a legalacsonyabb, mínusz 58 pont" - magyarázta az eredményeket Németh László.

A gazdaságpolitikával, a közterhekkel és az Európai Unióval kapcsolatos várakozások pozitív irányba mozdultak. Az uniós pályázatok miatti optimizmus a K&H felmérése szerint leginkább a mezőgazdasági vállalkozásokra jellemző. A szolgáltató cégek és kisebb mértékben a többi ágazat azonban pesszimistább a forráshoz jutást vizsgálva.

"A szolgáltató és ipari cégeknél leginkább az eddigi, nem túl optimista hangulat stagnálása tapasztalható. Az árbevétel szempontjából továbbra is a mikrovállalkozások a legpesszimistábbak (-40 pont), de jelentős hangulatromlás eredményeként jelenleg már a kisvállalkozások bizalma is hasonló szinten áll (-32 pont)" - mondta Németh László.