Változtathat az egykulcsos szja-n az IMF

Vágólapra másolva!
A Népszabadság forrásai szerint a kormány nem tervezi bevezetni az ingatlanadót egy esetleges IMF-hitel kedvéért, de az egykulcsos szja-val kapcsolatban tehet engedményeket.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanadó bevezetése hitelvesztés lenne, az egykulcsos szja-t illetően a kormány részéről az lehet az engedmény, hogy ne sarkalatos, hanem "egyszerű" feles törvény szabályozza - írja a szerdai Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. "Vörös vonal" - ennek kell lennie a válasznak, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről az ingatlanadó, illetve a vagyonadó bevezetése vagy a szociális juttatások csökkentése lenne a hitelmegállapodás feltétele - mondták kormányzati források a lapnak, miután a Hvg.hu európai bizottsági értesülés alapján megírta, milyen feltételekkel érkeznek az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselői július 17-én Budapestre.

"Az ingatlanadó bevezetése hitelvesztés lenne. Mádi László volt fideszes képviselő is a partvonalon kívülre került, amikor ezt felvetette" - emlékeztetett egy államtitkár a lap szerint.

Az egykulcsos szja-val kapcsolatban a lapnak kormányzati források azt prognosztizálták: az lehet az engedmény a magyar kormány részéről, hogy ne sarkalatos, azaz kétharmados törvény szabályozza a kérdést, hanem "egyszerű" feles, így a választások után adott esetben egy következő kormány tud ezen változtatni.

Nem panaszkodnak a bankok a bankadóra

A bankadó kivezetése kapcsán kormányoldalon úgy vélik: a közös teherviselés jegyében erre szükség lehet, és "mostanában a bankok sem panaszkodnak". A tömegközlekedési és az energetikai szektorban az állami kézben lévő vállalatok privatizációja kapcsán egy fideszes képviselő azt mondta, nem valószínű, hogy a kormány ebbe belemenne, hiszen éppen hogy az államosítás, a közösségi tulajdonba vétel a stratégia.

Arra, hogy a 2013-as költségvetés fő számainak a parlamenti megszavazását elhalasztják-e az IMF-tárgyalások miatt, egy kormányzati szereplő a lapnak úgy válaszolt, nincs ilyen szándékról tudomása, "és nem is valószínű".