Kemény megszorítások jönnek Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Adóemelést és az állami kiadások lefaragását jelentette be szerdán Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. A megszorításokat a spanyol bankrendszer megsegítéséért cserébe vezetik be a spanyolok. A csomag ellen heves tiltakozások vannak Madridban.
Vágólapra másolva!

"Tudom, hogy az intézkedések, amelyeket bejelentek, nem örömteliek, viszont szükségesek" - ezekkel a szavakkal mutatta be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a legújabb megszorító intézkedéseket a parlamentben. A csomag része, hogy 3 százalékponttal megemelik a forgalmi adót (18-ról 21 százalékra), és 3,5 millió euróval csökkentik a helyhatóságok költségvetését.

A megszorító intézkedéseket részben azért a bankmentő csomagért cserébe vezetik be, amelyet az euróövezettől kap Spanyolország. Júniusban született döntés arról, hogy a súlyos válságba került spanyol bankrendszer rendbetételére mintegy 100 milliárd eurós segítséget kap Spanyolország. Ezen a héten az euróövezet pénzügyminiszterei meg is állapodtak arról, hogy egy 30 milliárdos tételt még ennek a hónapnak a végéig megkapnak a spanyolok.

A megszorításoknak célja még emellett a költségvetési hiány leszorítása. Az euróövezeti országok megállapodtak abban is, hogy Spanyolországnak ezt az eredetileg vállalt határidőnél egy évvel később, 2014-ig kell teljesítenie.

"A múlt kilengéseiért fizetünk most" - indokolta az intézkedéseket Rajoy a parlamenti beszédében. Hozzátette, hogy a csomagot minél hamarabb el kell fogadni. Eközben ugyanakkor heves tiltakozások vannak Spanyolországban a megszorítások ellen. Kedden este érkeztek meg például Madridba azok a bányászok, akik közül sokan több száz kilométert gyalogoltak, hogy így tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány azt tervezi, megvonja a szénbányászatnak nyújtott támogatás egy részét.

Több ezren üdvözölték a bányászokat Madridban, és a szakszervezetek is terveznek tüntetéseket szerdára. Várakozásaik szerint több tízezren vesznek részt a demonstrációkon.