Elszabadultak az árak

Vágólapra másolva!
A várt 5,4 százalék helyett 5,6 százalékos lett az árszínvonal-emelkedés júniusban. Az élelmiszerárak, az üzemanyagok és a háztartási energia egy év alatt jelentősen drágult. Az inflációs ütem tovább emelkedhet, főleg az adóváltozások miatt, majd az év végére 5 százalék közelébe csökkenhet.
Vágólapra másolva!

A várakozásokat felülmúlva 5,6 százalékos volt az infláció mértéke júniusban - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A piacon 5,4 százalékot vártak.

Az adat azt jelenti, hogy májushoz képest még tovább gyorsult az áremelkedés mértéke, akkor 5,3 százalék volt az inflációs ráta. A Reuters elemzői felmérése szerint a piac 2012 egészére átlagosan 5,6 százalékos inflációt várt, de úgy, hogy a havi szinten mért ütem decemberre már 5 százalék közelébe csökken. A júliusi inflációs adathoz azonban még hozzájárul a kormány által bevezetett telefonadó, amely a szolgáltatások csoportban mért árakon lendíthet egyet.

A KSH adatai szerint májusról júniusra 0,1 százalékkal nőtt az árszínvonal, ezen belül az élelmiszerek 0,1 százalékkal csökkentek. Éves alapon összehasonlítva azonban az élelmiszerek 5 százalékkal drágultak. Az infláció tavaly októberben lendült meg, akkor hónapról hónapra jelentősnek számító mértékben emelkedtek az árak: októberben és novemberben is 0,7 százalékkal lett drágább az élet. A hónapról hónapra mért adat az év elején tetőzött, decemberről januárra kiugró mértékben, 2,1 százalékkal emelkedett az árszínvonal. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a karácsonyi időszakról elhalasztották az áremeléseket, illetve az is, hogy a kormányzat 2 százalékponttal megemelte az áfa mértékét.

Az éves alapon mért változás, amely jobban nyomon követhetővé teszi az infláció változását, a decemberi 4,1 százalékról 5,5 százalékra ugrott. Az éves csúcsot eddig február jelentette, akkor 5,9 százalék volt az inflációs ütem. Az áremelkedést az adóváltozások magyarázzák nagy részben, a KSH ugyanis méri azt is, hogy változatlan adótartalom mellett mekkora lett volna az infláció, ez júniusban csak 3,4 százalék lett volna.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a meglepetést az élelmiszerek és a dohány árának emelkedése, illetve az okozta, hogy az üzemanyagárak csökkentek ugyan, de kisebb mértékben, mint várható lett volna. Ezzel együtt azt írta az elemző, hogy az olajárak meredek visszaesése a korábbi várakozásokhoz képest alacsonyabb pályán tarthatja az áremelkedés ütemét.

Az elemző szerint az infláció szeptemberre 6 százalék közelébe emelkedhet az adóváltozások miatt, ezután viszont csökkenni kezd majd a drágulás mértéke, mert a tavalyi adóváltozások hatása, így a 2011. őszi jövedékiadó-emelés kiesik majd a statisztikákból.

Tavaly júniushoz képest egy év alatt jelentősen nőtt a tojás (39,6 százalék), a sertészsiradék (29,4 százalék), a csokoládé és kakaó (20,5 százalék), a kávé (13,8 százalék), a párizsi, a kolbász (11,6 százalék) és a sertéshús (10,5 százalék) ára. Olcsóbb lett viszont éves alapon a liszt (14,5 százalék) és a cukor (6,8 százalék).

A szeszes italok és dohányáruk árszínvonala 13,8 százalékkal, bőven az átlag felett emelkedett. Ehhez a jövedéki adó emelése is hozzájárult. A járműüzemanyagok ára 13,9 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,6 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 6,7 százalékkal kell többet fizetni, ezen belül a palackos gáz ára 12,1, a távfűtés 10,5 százalékkal drágult. A szemétszállítás 7, a csatornadíj 5,4 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkek átlag alatt, 2,3 százalékkal drágultak, a tartós fogyasztási cikkekért viszont 1 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

A KSH méri a nyugdíjasok által gyakrabban fogyasztott termékek árszínvonal-változását is. Ez a kosár 5,5 százalékkal drágult tavaly júniushoz képest.