Megszenvedték a hőséget az állattartók

Vágólapra másolva!
A baromfi- és sertéstenyésztéssel foglalkozó cégek is megszenvedték az elmúlt időszak rendkívül meleg időjárását. Egy devecseri cég szerint napi 150-200 millió forint kárt okozhatott a kánikula a baromfitartóknak.
Vágólapra másolva!

A sertéstelepeken a tartós nagy hőség miatt fokozódott az állatok elhullása, nőtt a betegségek kockázata, és a hízóállatok súlygyarapodásának elmaradása is veszteséget okoz az állattartóknak - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán.

Azt is mondta, hogy várhatóan minimum 10 százalékkal emelkednek a tenyésztők termelési költségei. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nagy meleg csökkenti a takarmánynövények termésátlagát, így a takarmányárak emelkednek, másrészt a nagy melegben az állatok rosszabbul hasznosítják a takarmányt.

A baromfitenyésztéssel foglalkozó Gallus Kft. helyettes vezetője, Szita Roland becslései szerint több mint egymilliárd forintos kárt okozott eddig a rendkívüli meleg a hazai baromfitartóknak. A devecseri cégcsoport éves szinten 100 milliós veszteséget szenvedett el a kánikula miatti állatelhullás és az elmaradt súlygyarapodás következtében.

Számításaik szerint országos szinten napi 150-200 millió forint kárt okozhatott a kánikula a baromfitartóknak. A tenyésztő cégek is komoly károkat szenvednek el Szita szerint: a szülőpárállományokban magas az elhullás, és a keltetői tojások termelése is visszaesett. Több hétig is eltart, mire a termelés visszaáll a normális szintre - tette hozzá.