Furcsa helyzetet teremt a biztosítási adó a piacon

2012.07.11. 8:04

A Biztosítás.hu alkuszcég szerint a biztosítási adó miatt az egyes ügyfelek által fizetendő díjak közötti már most is jelentős különbségek tovább fognak növekedni. A biztosítók kénytelenek lesznek ugyan díjat emelni, de az internetes szerződésekkel spórolni lehet.

Furcsa helyzetet teremt a parlament által a héten elfogadott újabb biztosítási adó. A szektort a jövő évtől terhelő évi, közel 50 milliárdos teher hosszú távon teheti veszteségessé azon biztosítótársaságokat, amelyek nem emelik díjaikat 2013-tól.

Eközben az adó által tovább élezett versenyben jelentősen nőhet azon ügyfelek száma is, akik - tudatos biztosítóválasztással - jövőre mégis kevesebbet fizetnek majd lakásuk és autójuk casco biztosítása után. A Biztosítás.hu internetes alkuszi portál szerint mindez tovább növeli majd az egyes ügyfelek díjai között meglévő, már így is jelentős különbségeket. (A biztosítási adóról és annak hatásairól itt olvashat részletesen.)

Elkerülhetetlen az emelés?

A biztosítási szektort terhelő ideiglenes különadó helyett a jövő évtől újabb, immáron állandó adót vezetnek be a casco és a vagyonbiztosítások esetében. A korábban a teljes szektort terhelő adót a jövőben a vagyonbiztosításokat kínáló biztosítótársaságoknak kell a törvény szerint megfizetniük. Az újabb adó a biztosítók megmaradt profitjába kerülhet, így irreális lenne azt várni tőlük, hogy a biztosítók úgymond "nyeljék le" az adót, és ne hárítsák át azt díjemelések formájában - legalább részben - ügyfeleikre.

A biztosítók számára a kötelező biztosítás elmúlt években bekövetkezett "kivérzése" után ugyanis nemigen maradt más profitábilis vagyontermék, mint a casco és a lakásbiztosítás. Amennyiben ezek profittartalmát is elveszítik, az több társaság számára a tevékenységük befejezését jelentheti. Elkerülhetetlenek látszik tehát a díjemelés, már csak az kérdés: mindez mikor és mekkora mértékben következik majd be.

Mikor emelhetik díjaikat a biztosítók?

A biztosítók akár már holnaptól díjat emelhetnek annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az általuk fizetendő adókra. Ezt azonban csak az újonnan kötődő szerződésekre érvényesíthetik, meglévő szerződéseik esetében meg kell várniuk az adott szerződés évfordulóját.

A már hatályos (megkötött) szerződések esetében ugyanis a következő évfordulóig nem lehet sem a díjakon, sem pedig a feltételeken változtatni. A biztosítóknak a díjemelési szándékukról időben értesíteniük kell ügyfeleiket, az ügyfeleknek pedig lehetőségük lesz rá, hogy amennyiben nem fogadják el a díjemelést, felmondják szerződésüket és másik társasághoz szerződjenek. 

Mekkora lehet a díjemelések mértéke?

Az új adó 10 százalék lesz a vagyonbiztosítások - például lakásbiztosítás - és 15 százalék a cascók esetében. Ebből le kell vonni az új adók bevezetésével egy időben kivezetendő 1,5 százalékos tűzvédelmi adót, marad tehát 8-13 százalék. Ennek azonnali, esetleg több évre elhúzódó (kisebb adagokban történő )áthárításáról kell döntenie az adott társaságnak.

Fontos tényező még, hogy a legtöbb lakásbiztosító feltételeiben az éves díjemelés maximális mértéke rögzítve van, amit szintén figyelembe kell majd venni (általában: infláció plusz 3-5 százalékban). A Biztosítás.hu szerint mindezek alapján az ügyfelek 5 százalékos díjemelésről szóló értesítésre számíthatnak a lakás- és 10 százalék körüli emelésre a cascobiztosítóiktól a következő években.

Kik azok, akik az adó ellenére mégis spórolhatnak jövőre?

Az előző évek statisztikái alapján jelentősen kevesebbet kell fizetniük biztosításaikért azoknak az ügyfeleknek, akik a biztosítók ajánlatait összehasonlítva, interneten keresztül intézik biztosításaikat. Az internetes szerződések átlagdíja közel 30 százalékkal alacsonyabb az egyéb szerződések átlagdíjánál, így most is elképzelhető, hogy az interneten váltók az új adó és a várható díjemelések ellenére csökkenteni tudják casco és lakásbiztosítási költségeiket, miközben a csatornát mellőző társaik megfizetik majd az adót.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.