Országszerte száz helyen működtet pénznyerő-automatákat az a cég, amely nem fizetett be 150 millió forint adót. A cégnek meg kell fizetnie az elmaradt játékadót, a pótdíjakat és a kamatot, ráadásul még büntetőfeljelentést is tett ellenük a NAV.

Az országban csaknem száz helyszínen pénznyerő-automatákat üzemeltető dél-alföldi cégnél tárt föl 150 millió forintos adóhiányt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - tájékoztatta a NAV regionális sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

A vállalkozás 2000 óta tevékenykedik a szerencsejáték-iparban, játékadó-bevallási és -fizetési kötelezettségeinek 2011 októberéig eleget is tett. 2011 novembertől azonban sorozatos tulajdonosváltások történtek a cégnél, a játékadó-bevallások és -befizetések pedig elmaradtak. Az állandóan változó tulajdonosi kör igyekezett kibújni a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítása következtében játékhelyenként 100 ezerről 500 ezer forintra emelkedő játékadó-fizetés alól - közölte a sajtóreferens.

Mivel azonban a pénznyerő-automatákra és játékhelyekre érvényes engedéllyel rendelkezett a kft., az engedélyeket pedig nem vonták vissza, a törvény által előírt játékadót minden megkezdett hónap után be kellett volna vallania, és meg kellett volna fizetnie.

A tájékoztatás szerint az ellenőrzést követően bírsággal és késedelmi pótlékkal is számolnia kell a társaságnak az adóhiány összege után. Az adóhatóság folytatólagosan, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést kezdeményezett. A törvény e bűncselekmény esetében akár nyolc év szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi - tudatta a sajtóreferens.