Visszafelé sülhetne el egy kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Amíg az infláció és az országkockázat nem csökken tartósan és jelentősen, addig veszélyes lépés lenne egy kamatcsökkentés, ami aláásná a jegybank hitelességét - vélte Király Júlia MNB-alelnök.
Vágólapra másolva!

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja és a bank alelnöke szerint az IMF-tárgyalások bejelentése és a középtávú inflációs kilátások még nem elegendőek ahhoz, hogy kamatot vágjon a jegybank - írta a Portfólió.hu.

A Reutersnek nyilatkozó Király Júlia azt mondta, az infláció és az országkockázati felárak tartós és jelentős süllyedése kell ahhoz, hogy kamatcsökkentésről lehessen beszélni. Az idő előtti kamatcsökkentés visszafelé sülhet el, és ez alááshatná a jegybank hitelességét - mondta Király Júlia. Szerinte önmagában az IMF-tárgyalások elindulása nem indokolja, hogy a jegybank lazítson a monetáris politikán.

A Bloombergnek szerdán a monetáris tanács két másik tagja, Gerhardt Ferenc és Kocziszki György azt nyilatkozta, hogy ebben a hónapban már elképzelhetőnek tart egy óvatos kamatcsökkentést.