Walt Disney: Mesés kitörés

Vágólapra másolva!
Tegnap épp arról értekeztünk, mennyire jó jel, ha egy részvény új éves vagy több éves (netán történelmi) csúcsra fut, és ezeket a részvényeket kell keresnünk. Na, a Walt Disney pont ilyen, ezekben a pillanatokban is új történelmi magasságokban jár, miközben az elmúlt hetek nagy részvénypiaci zakóiból szépen kivonta magát. Azt mondhatnánk, ideális a kép.
Vágólapra másolva!

Ha egy részvény relatíve erősnek tűnik a környezetéhez képest, azaz negatív hangulatban sem esik, legfeljebb oldalazgat, picit lecsorog, az jó jel. Az ilyen ellenálló viselkedés arra utal, hogy a meghatározó befektetők (például nagy intézmények) ragaszkodnak a részvényhez, és hiába kényszerülnek a negatív hangulatban eladásokra, inkább más pozícióktól válnak meg.

Ha a részvény ezek után új csúcsra tud futni, az még jobb jel, hiszen ekkor a vevők dominálnak, ráadásul a részvény előtt megnyílik az út, szabadon emelkedhet.

A Walt Disney részvényeire mindkét szempont kiválóan passzol. Érdemes megfigyelni, hogy a tavaly októberi mélypont óta milyen masszívan felülteljesítette az S&P500 indexet (narancssárga vonal), sőt, nemcsak nagyobb ütemben emelkedett, mint az index, hanem amikor az S&P500 tavasszal esésnek indult, a Walt Disney folytatta útját északnak (lilával jelöltük a nagyon látványos időszakokat).

Az utóbbi egy-két hétben ráadásul a részvény szépen beszorult egy szűkülő háromszögbe az emelkedő trendvonal és a nagyjából 45,5 dolláros között, ebből tudott kilépni a hét közepén. És egyelőre nem is ment vissza, ez pedig így szép új csúcs. Azt is érdemes hozzátenni, hogy egyelőre nem is pattant nagyon messzire a fontos támaszoktól, ami egyfelől akár jó beszállási lehetőséget is jelenthet, másfelől viszont kicsit kétségbe vonja a részvény lendületét.

Mindez persze nem mond el sokat a Walt Disney hosszú távú fundamentumairól, sőt, azt sem teszi garantálttá, hogy tovább fog emelkedni az árfolyam, és mivel új csúcsról van szó, még azt is nehéz megsaccolni, hogy ha igazán megindul, akkor meddig juthat. De legalább minden adott, hogy szép magasra szálljon.