Életet lehelnének az ország legnagyobb torzójába

Vágólapra másolva!
Folytatná a biatorbágyi Tópark-projektet a Purple Star Menedzsment Kft. A beruházás 2010 végén állt le, miután a projekt finanszírozója, a német Eurohypo bank felfüggesztette a hitel folyósítását.  A generálkivitelező pedig jelenleg felszámolás alatt áll.
Vágólapra másolva!

A törökbálint-biatorbágyi Tópark projekt cégeinek menedzsmentjét a Berta Oleg Zsolt tulajdonában álló Purple Star Menedzsment Kft. vette át, azzal a céllal, hogy a finanszírozás átütemezése, valamint a folyamatban levő peres ügyek lezárását követően a Tópark fejlesztése folytatódjon - közölte hétfőn a Purple Star Menedzsment Kft.

"Az a célunk, hogy megegyezzünk a hitelezőkkel és az alvállalkozókkal. Reorganizáció a fő tevékenységünk, jól értjük a bankok és az építőipar nyelvét, gondolkodását, ismerjük az ingatlanpiacot, minden reményünk megvan a folytatásra" - közölte az ügyvezető-tulajdonos.

Az Opten cégnyilvántartó adatai szerint a Purple Star Menedzsment Kft.-t 2008-ban alapították, idén májusig offshore cégek tulajdonában állt, azóta két magánszemélyé. 2010-ben nettó egymillió forintos árbevétele volt, a 2011-es évről nincs adat.

A Tópark projekt 140 hektáros területen, a 28 hektáros törökbálinti tó mellett, az M0-M1-M7 autópályák közötti területen, az úgynevezett "arany háromszögben" helyezkedik el. A projektet korábban a legnevesebb ingatlanszakmai díjátadón a világ legjobb ingatlanprojektjévé választották. Később azonban megváltozott a helyzet.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Idén májusban a HVG írt arról, hogy felszámolják a félbehagyott biatorbágyi Tópark generálkivitelezőjét. A beruházás 2010 végén állt le, miután a projekt finanszírozója, a német Eurohypo bank felfüggesztette a hitel folyósítását. A HVG-nek adott hivatalos indoklás szerint azért, mert egy 2009-es stratégiai döntés értelmében számos piacról, köztük Magyarországról is kivonult. A lap ugyanakkor azt írta, hogy mások szerint a bank szabálytalanságokra hivatkozva visszakozott, többek között azért, mert rájött: nincs annyi leszerződött bérlő az irodaépületekbe, amennyit a finanszírozási szerződés megkötésekor a projektcég, a Walker and Williams érdekeltségében lévő EIK Európai Innovációs Központ Kft. állított.

Az EIK így nem fizetett tovább a generálkivitelező Deutsche General Bau Kft.-nek (DGB), illetve az infrastruktúra-fejlesztésért felelős Bia-Projekt Zrt.-nek, amelyek pedig nem honorálták az alvállalkozók elkészült munkáját. Ezután a projektgazda EIK és a generálkivitelező DGB látványosan, jogi úton estek egymásnak. Májusban pedig a bíróság az Épszerk-Pannónia kezdeményezésére felszámolási eljárást indított a DGB ellen - írta a HVG.