Orbán: Nem a talpon maradáshoz kell az IMF

Vágólapra másolva!
Félreérti a magyar társadalom Orbán Viktor szerint, hogy miről tárgyal a kormány az IMF-fel. A miniszterelnök szerint a kedden kezdődő tárgyalások az olcsó finanszírozhatóságról szólnak, nem pedig Magyarország megmentéséről.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a magyar társadalomban nagyon komoly félreértés van az IMF-tárgyalások szerepéről. A kormányfő szerint az országnak erre nem a talpon maradáshoz, hanem az olcsó finanszírozhatóság érdekében van szüksége.

A kormányfő erről egy más témában tartott sajtótájékoztatója végén beszélt, kérdésre válaszolva. Mint mondta, az emberek többsége jelenleg tévesen azt hiszi, hogy az IMF-tárgyalások azért kellenek, hogy ne legyen pénzügyi összeomlás Magyarországon, ám - folytatta - a valóságban az ország stabil lábakon áll, a Nemzetközi Valutaalap pedig azért kell, hogy a "talpon maradás olcsóbb legyen".

"Az IMF nem az ellenségünk, (...), az IMF az a mi bankunk, tagok vagyunk benne" - hangsúlyozta Orbán Viktor, majd hozzátette: a kormány nem köt olyan megállapodást, ami ellentétes lenne a magyar nemzetgazdaság, a magyar emberek érdekeivel. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy az Atanasziosz Arvanitisz és Barbara Kauffmann vezette IMF-küldöttséggel kedden megkezdődnek a tárgyalások, napra pontosan nyolc hónappal az után, hogy a kormány bejelentette, új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat. Azt, hogy mikor kerül pecsét a megállapodásra, nem tudni.

Elképzelhető, hogy az első tárgyalási fordulón csak amolyan bemelegítő beszélgetéseket folytatnak a felek, és egyeztetik a következő forduló időpontját, amely a Brüsszelben augusztusban esedékes nagy szabadságolások miatt ősszel lehet. "Innentől kezdődik az izgalmas része. Nem lesz ez sétagalopp. Nem lesz piros szőnyeg kiterítve, és az, hogy itt írják alá" - mondta Varga Mihály a múlt héten a tárgyalásokról.