Kiderül, kihez kerül Sziget

Vágólapra másolva!
A tőzsdén felfüggesztették az Est Média papírjainak kereskedését, mert a cég várhatóan a Sziget Fesztivált szervező cégben lévő részesedésének eladásáról tesz közzé információt, ami jelentősen befolyásolhatja az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

A budapesti tőzsde vezérigazgatója a keddi tőzsdenapra felfüggesztette az Est Média-részvények kereskedését - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

A felfüggesztésre azért volt szükség, mert a társaság jelezte, hogy kedden olyan rendkívüli tájékoztatás várható, ami jelentősen befolyásolhatja a részvények árfolyamát. A tőzsde vezérigazgatója kötelezte a céget, hogy a felfüggesztésre okot adót rendkívüli tájékoztatását a tőzsdei szabályoknak megfelelően tegye közzé.

A várható bejelentés feltehetően az Est Média a fesztiváljairól ismert Sziget Kft.-ben meglévő részesedést érintheti. A tőzsdei cég ugyanis július elején közölte, hogy a csaknem 900 millió forintos adósságának törlesztése érdekében tett utolsó kísérlete nem járt sikerrel.

Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója az [origo]-nak az Este Média akkori bejelentése után azt mondta: "Váratlanul ért minket, hogy a Sziget résztulajdonosa megválni kényszerül a tulajdonrészétől, most hirtelen hitelt kell felhajtanunk arra az esetre, ha nekünk kellene megvennünk a csomagot."

A cégvezető azt is elmondta, hogy a két hitelezőnek zálogjoga van az Est Media részesedésén, de a Sziget Kft. többi tulajdonosa kezességet is vállalt a kölcsön visszafizetésére. Ezért ha a részesedés eladására kiírt kétfordulós értékesítési pályázat nem lesz sikeres - vagyis az Est Media nem tud törleszteni -, akkor nekik kell ezt megtenni, értelemszerűen a részesedés tulajdonjogáért cserébe. "Pár héttel a Sziget előtt jobb dolgunk is lenne a bankokhoz szaladgálásnál, de nincs más választásunk" - tette hozzá.

A Népszabadság keddi cikke szerint az Est Média pályázata sikertelen volt, ezért Gerendaiék hitelből veszik meg majd a 46 százalékos részesedést jelentő csomagot. A lap szerint az Est Média számára is maradhat remény az üzletrész visszaszerzésére - legalábbis a szerződéstervezet szerint, amit a felek a lap információja szerint hétfő este terveztek aláírni.