Sorban álltak a magyar adósságért a befektetők

Vágólapra másolva!
Hatalmas érdeklődés mellett nyolc hónapja nem látott szintre süllyedő hozammal zárult a magyar kincstárjegyek aukciója. A rég látott érdeklődés azt jelzi, a piac bízik az IMF-tárgyalások sikerében.
Vágólapra másolva!

Óriási túljegyzés mellett, a meghirdetett összeg felett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet, nyolc hónap óta először 7 százalék alatti átlaghozammal az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a keddi aukción.

Az ÁKK a május óta hetente megszokott mennyiséget, 45 milliárd forint értékben hirdetett meg három hónapos diszkont kincstárjegyeket. A befektetők közel 180 milliárd forint értékben tettek ajánlatokat, ami közel négyszeres túljegyzést jelent. Hasonló érdeklődésre legutóbb január elején volt példa. A hatalmas igény miatt az ÁKK 15 milliárd forinttal 60 milliárd forintra növelte az eladott mennyiséget.

Az aukción a hozam áttörte a 7 százalékos szintet, a befektetők ugyanis 6,89 százalékos átlaghozam mellett vitték el a kincstárjegyeket. Ez 22 bázisponttal marad el az egy héttel ezelőtti aukció 7,11 százalékos átlaghozamától, a hétfői piaci hozamnál pedig 12 bázisponttal alacsonyabb. Legutóbb 7 százalék alatti aukciós hozamra tavaly novemberben volt példa, azóta e szint felett akadt csak vevő a papírokra. Az állampapírok sajátossága, hogy a hozam csökkenésénél az árfolyam emelkedik, vagyis alacsonyabb kamat mellett hajlandóak finanszírozni a befektetők egy ország adósságát. A kedvező aukciós eredményt azt jelzi, hogy a piac bízik az IMF-megállapodásban, és ezért javult Magyarország megítélése.