A Schlecker-csőd miatt nyomoz a német ügyészség

Vágólapra másolva!
Nyomozás indult csőd eltitkolása miatt Anton Sckleckerrel, az év elején felszámolt Schlecker drogérialánc korábbi tulajdonosával szemben. Ha a vád igazolódik, úgy hűtlen kezelés, csődbűntett és csalás miatt is eljárás indulhat a családi cég korábbi vezetőjével szemben.
Vágólapra másolva!

A stuttgarti ügyészség a csőd eltitkolása, csődbűntett és hűtlen kezelés miatt kezdett nyomozni Anton Schleckerrel, az év elején csődbe ment Schlecker drogérialánc alapítójával és 13 társával szemben. A Die Zeit internetes kiadása szerint az ügyészség és a baden-württembergi rendőrség nyomozói 18 lakásban és négy üzlethelységben tartottak házkutatást egy időben Németország egész területén. Az akcióban részt vevő 160 nyomozó dokumentumokat és adathordozókat foglalt le. A csődvagyonkezelőt korábban értesítették az eljárásról. Az ügyészség nyilatkozata szerint az előzetes vizsgálat beigazolta gyanújukat.

Anton Schleckerrel, mint egyéni vállalkozóval szemben nem indulhatott volna meg az eljárás a csőd eltitkolása miatt, ezért az ügyészség az Ihr Platz GmbH & Co. KG és a Schlecker XL GmbH leányvállalatok ügyében nyomoz. A csőd eltitkolása Németországban bűncselekmény, lényegében azt jelenti, hogy a csődöt nem időben, nem a tényeknek megfelelően vagy egyáltalán nem jelentik be. Amennyiben a vád helyesnek bizonyul, felmerül a hűtlen kezelés, a csődbüntett és a csalás gyanúja is, ami a csőd eltitkolásával függ össze. Minden egyes bűncselekmény önmagában is öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az 50 éve családi vállalkozásként indult cég fénykorában több mint 10 ezer üzletet működtetett Németországban. A vállalat 2006 óta veszteséges, csak tavaly mintegy ezer boltot kellett bezárnia, éves vesztesége pedig 200 millió euró volt. Mivel a szanálási kísérlet megbukott, év elején a cég elküldte utolsó 10 ezer dolgozóját is. A cég felszámolását követően merültek fel azok találgatások, miszerint a csődeljárást megelőzően Anton Schlecker több vagyonelemet íratott gyermekei és felesége nevére. A drogérialáncnak korábban 22 üzlete volt Magyarországon, 2010-ben vonultak ki az országból.