Még két évig cégtemető maradhat Magyarország

Vágólapra másolva!
A Coface elemzése szerint még "jó két évig" fennmaradhat a fizetésképtelenségi eljárások száma a hazai cégvilágban, ami ugyan a piac tisztulását jelenti, de a kényszer-végelszámolások magas száma miatt nem feltétlenül tesz jót a jogbiztonságnak. A tavalyi magas szintről további 40 százalékkal emelkedett az eljárások száma.
Vágólapra másolva!

Negyven százalékkal emelkedett egy év alatt a fizetésképtelenségi eljárások száma. Ez azért jelentős adat, mert már a tavalyi évben is magasnak számított - írta a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító az elemzésében. A Coface szerint a válság lassulásával megállhat majd a fizetésképtelenségbe zuhanó cégek számának emelkedése, de addig marad a tisztulási folyamat.

A tavalyi első félévben 22 118 eljárás volt, idén ugyanebben az időszakban 31 005. A növekedéshez nagyban hozzájárult a kényszer-végelszámolások elrendelése, amelyből 3700 eljárással volt több idén. A májusi mérlegleadást elmulasztó cégek ellen nagyrészt a második félévben indíthat eljárást az adóhatóság, vagyis a következő hónapokban sem csökken várhatóan az eljárások száma.

A kényszer-végelszámolási eljárások száma évekig magas maradhat a Coface szerint, de ez nem feltétlenül jó. Bár tisztul a piac, az eljárás nem feltétlenül erősíti a jogbiztonságot, míg a hitelezők nehezen jutnak a pénzükhöz. A Coface arra számít, hogy "jó két év múlva állnak be a számok a normális gazdaságokban megszokott szintre".

A kormány munkahelyvédelmi akcióterve komoly problémát jelent, mert a cégeknek újabb adószabályokkal kell megismerkedniük. "A cégeknek arra van szükségük, hogy tervezhessenek. A jó és eredményes éves gazdálkodás alapja ugyanis a jogi, adózási és szabályozási környezet stabilitása, legalább egyéves távlatban" - állította Kárpáti Gábor, a Coface Hungary ügyvezetője.

A cégvezető szerint az évközi változások egyes cégeket kényszergazdálkodási pályára állít, aminek az eredménye késedelmes fizetés lehet. A tartozási lánc miatt ez dominószerű hatáshoz vezethet a cégvilágban. Ilyen változásnak számít a Coface szerint a tranzakciókat és a biztosítókat terhelő adók bevezetése. A cégeknek a kiszámíthatatlan környezet miatt növekvő kockázatokkal kell számolniuk.