Adósságcsapda szélén látja az országot Bajnai alapítványa

Vágólapra másolva!
Hosszú távon fenntarthatatlan a mostani hozamok mellett az ország finanszírozása, régiós lemaradásunk egyre nő, a munkahelyek száma nem fog emelkedni - így látják Magyarország gazdasági helyzetét a Bajnai-kormány gazdasági szakemberei.
Vágólapra másolva!

Csak azért nem esik adósságcsapdába az ország, mert elkezdődtek a tárgyalások az IMF-fel és az Európai Bizottsággal - így lehet lefordítani a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány és a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest (KFIB) közös elemzésének egyik megállapítását.

Adósságcsapda

Mint a KFIB vezetője, Romhányi Balázs elmondta, ha tartósan 6,5-7 százalék felett ragad az állampapírhozam, akkor a reálisan várható növekedési pálya, költségvetési helyzet, inflációs szint mellett folyamatosan nőne az államadósság. Most 7,5 százalék körül forognak a hosszú lejáratú állampapírok, egy hete 8 százalék fölött voltak. Csak azért tart ki a piac türelme, érzékeltette Romhányi, mert az IMF-el és az Európai Bizottsággal leült tárgyalni a kormány, a befektetők pedig nagyobb esélyt adnak most arra, hogy lesz megállapodás, mint hogy nem, így az adósság később olcsóbban lesz finanszírozható.

Az elemzés más területen is negatívabb folyamatokat vázol fel, mint amire az Orbán-kormány számít. Miközben a kabinet folyamatosan gyorsuló gazdasági növekedésre számít, addig a tanulmány szerzői azt találták, hogy változatlan gazdaságpolitika mellett a gazdaság 2015-ig (eddig készült az elemzés) 1 százaléknál nem tud nagyobb ütemben bővülni, miközben mind Németország, mint a régiós versenytársaink ennél nagyobb ütemben növekednek majd, vagyis a lemaradásunk mind a fejlett nyugati országokhoz, mind a régióbeli államokhoz képest nem áll meg.

Eltűnő munkahelyek

A jelentés szerint a munkaerőpiacon is messze kerülünk Orbánék tervétől. A kialakult gazdaságpolitika elkerülhetetlen következménye a csökkenő versenyszektorbeli foglalkoztatás, mondta Oszkó Péter. 2010 és 2015 között 50 ezres leépítés lesz a versenyszektorban, jósolják, miközben a kormány 2014 végéig 300-400 ezres munkahelybővülésre számít, 2020-ig pedig egymillió új munkahely a cél.

A munkaerőpiacon az aktivitás folyamatosan és jelentősen növekszik a vizsgált időszak végéig, de nem olyan gyorsan, mint ahogyan a kormány várja. A közmunka ráadásul nem hozza, hanem viszi a pénzt, egy teljes munkaidős közmunkás bére több, mint egy átlagos rokkantnyugdíj - állítják.

Évi két-három megszorítás

Oszkóék szerint a költségvetés sincs rendben. Ha nem változik a mostani irány, évente két-három megszorító csomagot kell végrehajtania a kormánynak, ha a konvergenciaprogramban ígért pályán akarná tartani a deficitet, mondják az elemzés készítői. Az államadósság pedig beragadhat 80-81 százalékos szinten.

A tanulmányt a május végéig elfogadott törvények alapján készítették, így az még nem számolt az azóta elfogadott, de labilis lábakon álló 2013-as költségvetéssel, a pénzügyi tranzakciós és a biztosítási adóval, valamint a 300 milliárd forintosra mondott munkahelyvédelmi kormányzati akciótervvel.