A jegybanktörvény után az MNB-adót vizsgálja Brüsszel

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen januárban, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást, de rögtön jelezte, hogy az MNB-adó miatt vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli közlemény szerint "a döntés meghozatalára azt követően kerülhetett sor, hogy a Magyar Országgyűlés - az április végén tartott találkozón Orbán Viktor miniszterelnök által José Manuel Durao Barroso bizottsági elnöknek tett ígéretekkel összhangban - elfogadta a jegybankról szóló törvény módosítását". Az eljárás megszüntetését korábban az Európai Bizottság már bejelentette.

A bizottság azonban azt is jelezte, hogy "most alaposan megvizsgálja az MNB függetlenségének tiszteletben tartására vonatkozó ígéretek betartását". Hozzáteszik, hogy a szervezet "meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a szerződéssel". Az MNB megadóztatása várhatóan az Európai Központi Bank kritikáját is kiváltja majd, az intézmény is vizsgálja a kérdést. Simor András többször jelezte, hogy az MNB függetlenségét sértőnek tartja az adóztatást, ami jelenleg alkotmánysértő is lehet.