Orbán: Arról beszélünk, hogy milyen nehéz, pedig dől a pénz az országba

 Orbán Viktor miniszterelnök az Új Széchenyi Terv eredményeit összegzi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendezvényén, a Millenáris Parkban
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint minden uniós pénzt fel kell használni, bár ez nem könnyű dolog, mert a pályázás túlságosan bonyolult, ő például bele se fogna. Ezért egyszerűsíteni fognak, addig is örüljünk annak, hogy dől a pénz az országba.
Vágólapra másolva!

Az EU-s forrásoknak az utolsó fillérig célba kell érkezniük - jelentette ki Orbán Viktor az Új Széchenyi-terv eredményeit összegezve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtöki budapesti rendezvényén. Semmilyen kompromisszum nem fogadható el - tette hozzá. A miniszterelnök a héten kezdődött - a Fidesz választási szövetségeseivel és együttműködő partnereivel zajló - konzultációsorozatának harmadik állomása volt az NFÜ.

A kormányfő szerint ma kötélidegzet kell az EU-s pénzekre való jelentkezéshez. "Én biztosan nem tenném" - mondta. A megörökölt rendszer szerinte ugyanis nagyon bonyolult, de, ahogy fogalmazott, ez nem adhat felmentést a kabinetnek, még akkor sem, ha "2013-ig valahogy elvánszorgunk ezzel". Szerinte az NFÜ ma túl bürökratikus, bonyolult és rugalmatlan, túl nagy határidőkkel dolgozik, pedig az ott dolgozók megszakadnak a munkától. Orbán azt mondta, ha mindkét fél elégedetlen, akkor rosszul van megszervezve a munka, ezért új rendszerre van szükség, de ezt csak az új uniós ciklusban, 2014-től lehet megvalósítani.

Könnyítenek, és kiszűrik a ravaszdi magyarokat

A mostani rendszer hibái közé sorolta a kormányfő, hogy a nagy projekteknél a pályázás kezdetétől a kifizetésig 600-900 nap is eltelik. Az egyszerű vállalkozók számára pedig a "borzalmas a brüsszeli pályázási nyelv" okoz gondot, amit senki sem ért, "még a miniszterelnök sem". Elmondta azonban, hogy 2013-14-től a kormány létrehoz "egy az emberi elme számára működő rendszert".

Orbán Viktor szerint minden fölösleges bizottságot fel kell számolni, központosított irányításra van szükség, ezzel magyarázta a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság felállítását, amely a kormányfő elnökletével működik. A kormány átszervezésével Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kapta a feladatot, hogy az uniós pénzből megvalósuló beruházásokat felgyorsítsa.

Petykó Zoltán az [origo]-nak elmondta, hogy gyakorlatilag Orbán Viktor miniszterelnök hozza a végső döntéseket a bizottságban, amely az egymilliárd forint feletti projektekkel és a jogszabályi környezet megváltoztatásával foglalkozik. Például Lázár feladata lesz, hogy a minisztériumi bürokráciát megkerülve módosítsák az engedélyezésekről szóló jogszabályokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azok a beruházások, amelyeket akár 18 hónapra is megakaszthatott egy környezetvédelmi vagy örökségvédelmi engedély megszerzése, a változtatások után jóval gyorsabban elkezdődhetnek majd. Petykó a rendezvényen tartott beszédében megemlítette, hogy 80 milliárd forintból lehetne létrehozni az új, hatékonyabb pályáztató intézményt.

A miniszterelnök beszélt néhány eszközről is, amellyel már a mostani pályázatokat is felgyorsítanák. Ezeket az eszközöket valójában az NFÜ terjesztette a kormány elé. Az eddig szűk körben alkalmazott 30 százalékos előleget a jövőben általánossá teszik a minden pályázatnál. Orbán Viktor elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez a visszaélések növekedéséhez fog vezetni, de megpróbálják majd a "ravaszdi magyarokat kiszűrni".

Az állami intézmények pályázataihoz létrehoznak egy 50 milliárd forintos önerőalapot, hogy ne fordulhasson elő, hogy forráshiány miatt nem tud pályázni például egy kórház. A pénzt "valahogy összegereblyézzük majd a költségvetésben" - tette hozzá. Az állami-önkormányzati intézmények 3-5-10 százalékos önerőt tesznek a pályázatokba általában. 5 százalékos átlagos szinttel kalkulálva az 50 milliárd forintos önerőalappal 1000 milliárd forintnyi beruházás mozdulhat meg. Bár Orbán Viktor erről nem beszélt, a gyorsítási eszközök közt van a projektdoktori intézmény, amely feladata, hogy a lefulladó beruházásoknak segítsen átlendülni a nehézségeiken. A szállítói előleg értelme pedig az, hogy a projektben alvállalkozóként részt vevő vállalkozások pénzt kaphassanak. A beruházó ugyanis eddig zsebből fizette a beszállítóit, a támogatást viszont csak a projekt végén kapta meg. Ha zsebből nem tudta fizetni a kivitelezőket, akkor az egész projekt lefulladt, amely miatt viszont a támogatás sem érkezett meg.

Dől a pénz

Orbán Viktor szerint, míg az Európai Unió legtöbb tagállamából naponta jönnek hírek durva megszorításokról, addig Magyarország útja a stabilitásról szól. Magyarország egy sikeres, XXI. századi gazdasági modellt épít, amelyet Brüsszel sokáig kifogásolt, de az eredmények alapján végül az unióban is kimondták, hogy a magyar költségvetés kontroll alatt van - mondta a miniszterelnök.

Utóvédharcok persze mindig voltak, és lesznek is - tette hozzá a kormányfő. Kitért arra is, hogy a kormány "pezsgőbontás helyett" kidolgozta a munkahelyvédelmi akciótervet, amellyel kapcsolatban - mint megismételte - nagy nyomásra számít.

Orbán Viktor azonban az uniós pályázati pénzekre utalva hangsúlyozta, hogy "miközben arról beszélünk, hogy milyen nehéz nekünk, közben dől a pénz - ma itt jókedvűnek kellene lennünk". Ezt néhány adattal igyekezett alátámasztani: szerinte percenként érkezik be új pályázat, naponta 4 milliárd forint értékben nyílnak meg új lehetőségek, és 2200 település több mint 9 millió magyar lakosa találkozhat lakóhelyén uniós pénzből megvalósuló fejlesztéssel.