Vágólapra másolva!
Közel másfélmilliárd eurós veszteséget könyvelt el a Nokia az elmúlt három hónapban. A cég eladásai ez idő alatt 19 százalékkal estek, az okostelefonok piacán pedig 34 százalékot veszített.
Vágólapra másolva!

1,4 milliárd eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Nokia az elmúlt három hónapban, miután újabb piaci területeket vesztett a Samsunggal és az Apple-lel szemben - közölte a brit BBC csütörtökön.

A Nokia eladásai az elmúlt három hónapban 19 százalékkal, 7,5 milliárd euróra estek. A cég még nagyobbat bukott az okostelefonok piacán, ahol 34 százalékkal csökkentek az eladásai. A Nokia több mint egy évtizeden át volt a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, de mint ahogy a cég vezetője fogalmazott, "a vártnál nagyobb versennyel kell most szembenéznie".

A cég közleménye szerint közel négymillió darabot adtak el már a Nokia okostelefonjából, a Lumiából. A készülék árát azonban kénytelenek voltak a múlt héten a felére csökkenteni az Egyesült Államokban, hogy felvehessék a versenyt a Samsung és az Apple termékeivel.

Egyes vélemények szerint akár egy éven belül lehúzhatja a rolót a Nokia, amely egykor abszolút trendszetterként megteremtette a kinyithatós mobilt. A cég súlyos lejtmenetében technikai és üzleti okok is szerepet játszanak, de leginkább az iPhone miatt küzd a túlélésért. A Nokia tündöklését és bukását feldolgozó [origo] összeállítást itt találja.