A Motorola húzta le a Google profitját

Vágólapra másolva!
Megközelítette a hárommilliárd dollárt a Google profitja a második negyedévben, de ez több is lehetett volna a Motorola nélkül.
Vágólapra másolva!

A világ elsőszámú internetkeresőjének gyorsjelentése szerint április-június között 2,79 milliárd dollár (megközelítőleg 644 milliárd forint) volt az adózott eredmény, 11 százalékkal több az előző év azonos időszakában elért 2,51 milliárd dollárnál.

A bevételek 35 százalékkal nőttek, 12,2 milliárd dollárra, de ebben már benne van a Motorola is, a mobilgyártó idén került a Google-hoz 12 milliárd dollárért. A Motorola nélkül 21 százalékkal bővült az értékesítési árbevétel, 8,36 milliárd dollárra, ami a legalacsonyabb növekedés 2009 óta. Ennek oka, hogy az euróövezeti adósságválság miatt gyengültek a tengerentúli devizák, s emiatt kisebb volt a dollárban számolt bevétel.

A profitot viszont negatívan befolyásolta a Motorola, mert a krónikus veszteséggel küszködő mobilgyártó nélkül 3,35 milliárd dolláros nettó profitot könyvelt el a társaság. Ez részvényenként 10,12 dollárnak felel meg, miközben elemzők 10,04 dollárra számítottak.

A Motorolát is figyelembe véve az egy részvényre jutó nyereség 8,42 dollár volt az egy évvel korábbi 7,68 dollárral szemben.

A ComScore amerikai technológia elemzőcég adatai alapján egy szempontból különösen jól sikerült az elmúlt negyedév a Google-nál. A keresőóriásnak 42 százalékkal sikerült növelnie a hirdetéseire klikkelő internetezők számát. A Bloombergnek nyilatkozó egyik elemző szerint a növekedés a mobiltelefonokon megjelenő hirdetéseknek volt köszönhető.